PUTIN U NOVIM PROBLEMIMA: EU produžila sankcije Rusiji, odnose se na..

Odluka o produžetku restriktivnih mjera donesena je nakon posljednje procjene primjene sporazuma iz Minska postignutog 2015. godine u cilju prekida vatre i stabilizacije situacije u Ukrajini.

  • Svijet

  • 14. Jan. 2022  14. Jan. 2022

  • 0

Vijeće Evropske unije odlučilo je da do 31. jula 2022. godine produži restriktivne mjere usmjerene na određene privredne sektore Ruske Federacije.

Sankcije su prvi put uvedene 31. jula 2014. kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini, a ograničavaju određenim ruskim bankama i kompanijama pristup primarnim i sekundarnim tržištima kapitala EU i zabranjuju i druge oblike finansijske pomoći i posredovanja prema ruskim finansijskim institucijama, prenosi Tanjug.

Restriktivne mjere

Sankcije također zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili transfer svih materijala vezanih za odbranu i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namjene za vojnu upotrebu ili krajnjih vojnih korisnika u Rusiji.

Rusiji se ograničava i pristup određenim osjetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, naprimjer, u proizvodnji i istraživanju nafte.

Odluka o produžetku restriktivnih mjera donesena je nakon posljednje procjene primjene sporazuma iz Minska postignutog 2015. godine u cilju prekida vatre i stabilizacije situacije u Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...