SLOVENCI TRAŽE RADNIKE: Rekordan broj zahtjeva stranaca za radnu dozvolu, uglavnom se zapošljavaju u djelatnostima...

U Sloveniji je zabilježen značajan porast zahtjeva za zapošljavanje stranaca tokom prošle godine.

  • Ekonomija

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 0

Zavod za zapošljavanje je saopćio da je u 2021. godini primljen 52.281 zahtjev za radnu dozvolu, najviše od 2015. godine, kada je sadašnji sistem uveden, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.

Slovenija je tako premašila prethodni rekord od 48.127 zahtjeva za radnu dozvolu primljenih 2019. godine, kada je zapošljavanje stranaca u Sloveniji bilo najveće tokom posljednjih godina.

Neravnoteža na tržištu rada

Navodi se da je od 52.281 prijave primljene tokom 2021. godine njih 46.264 odobreno, a 6.017 odbijeno.

Povećani interes stranaca za rad u Sloveniji posljedica je i strukturnih neravnoteža na tržištu rada, pri čemu potražnja poslodavaca u ovoj zemlji daleko nadmašuje trenutnu ponudu.

Stranci se u Sloveniji uglavnom zapošljavaju u djelatnostima koje karakterizira rad na terenu i pod otežanim uvjetima, kao što su građevinarstvo, transport, proizvodnja, ugostiteljstvo i poljoprivreda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...