VRIJEME PROMJENA: Kuvajtska vojska dopušta ženama u borbu, ali bez...

Za razliku od većine zaljevskih zemalja, poznato je da Kuvajt ima aktivnu političku scenu.

  • Šareni svijet

  • 17. Feb. 2022  17. Feb. 2022

  • 0

Kuvajćanke su izrazile nezadovoljstvo nakon što je vojska dopustila ženama da budu u borbenim ulogama, uz dopuštenje muškog skrbnika, i zabranila im nošenje oružja.

Aktivisti su tu politiku osudili kao "jedan korak naprijed, dva koraka nazad" nakon što je ministarstvo odbrane također odlučilo da žene u oružanim snagama moraju biti pokrivene.

Ovi potezi izazvali su reakcije na internetu u Kuvajtu, koji se obično smatra jednim od najotvorenijih društava u Zaljevu.

"Ne znam zašto postoje ta ograničenja za pridruživanje vojsci", rekla je za AFP Ghadeer al-Khashti, profesorica sporta i članica Ženskog odbora Kuvajtskog nogometnog saveza.

"Imamo žene koje rade na svim poljima, uključujući i policiju", izjavila je ona.

Ona je također rekla da je njena majka pomogala u otporu kada je irački diktator Sadam Hussein 1990. napao Kuvajt i okupirao ga sedam mjeseci prije nego što ga je protjerala međunarodna koalicija predvođena SAD-om.

Ministarstvo je u oktobru odlučilo dopustiti ženama u borbenim ulogama, ali je potom nametnulo ograničenja nakon što je konzervativni zastupnik Hamdan al-Azmi doveo u pitanje tu odluku.

Žene Kuvajta stekle su pravo glasa 2005. godine i bile su aktivne u vladi i parlamentu, iako su slabo zastupljene u oba.

Za razliku od većine zaljevskih zemalja, poznato je da Kuvajt ima aktivnu političku scenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...