PREDSJEDNIK UPRAVE ASA BANKE: "Prekinuli smo ruski element vlasništva Sberbanke u BiH..."

"Poslovanje je u potpunosti vraćeno u normalu", kazao je Mustafić.

  • Ekonomija

  • 05. Mar. 2022  05. Mar. 2022

  • 0

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je velike promjene na bankarskom tržištu Evrope koje nisu zaobišle ni BiH.

Nakon što je Agencija za bankarstvo FBiH preuzela upravljanje nad Sberbankom BiH, banku je odlučila kupiti domaća ASA banka.

Predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić izjavio je za O kanal da se sve brzo dešava i da su ratna zbivanja proizvela poremećaje na tržištu, "jer u današnjoj globalnoj ekonomiji sva zbivanja se reflektuju direktno na sva ostala tržišta".

"Vrlo brzo i munjevito unutar bankarskog sektora je došlo do velikog poremećaja. Ima jedan izraz 'kapital je strašljiv kao srna'. Čim je osjetio nesigurnost unutar ruskog kapitala, stvorilo se jedno veliko nepovjerenje kod klijenata. Tako da već od prošle sedmice, od nedjelje, naš regulator je započeo jako intenzivne aktivnosti na sprječavanju jednog crnog scenarija koji se mogao desiti na našem tržištu i u zajedničkim razgovorima, mi smo prepoznali potrebu da stanemo naprijed i zaštitimo naše tržište. Naravno i da ne dozvolimo scenarij gdje će naši građani izgubiti svoj novac. Preuzeli smo odgovornost i vlasništvo kako bi vratili povjerenje. Vratili smo neophodnu likvidnost unutra i dali neophodnu stabilnost kako bi došlo do normalizacije tržišta",  objasnio je Mustafić.

Poslovanje je u potpunosti vraćeno u normalu. Već u petak su poslovnice sasvim normalno radile, klijenti su imali slobodan pristup normalnom poslovanju.

"To će se naravno i ubuduće dešavati. Mi smo s ovim potezom u potpunosti taj ruski element vlasništva prekinuli. Mi kao domaća banka možemo reći da su naši klijenti sada, ako ne i najsigurniji, sa domaćom bankom. Mi sav kapital držimo unutar Bosne i Hercegovine. Nismo izloženi vanjskom faktoru i na kraju krajeva, tu smo da zajedno gradimo i izgrađujemo našu državu", poručio je Mustafić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...