FITCH SNIZIO KREDITNI REJTING NA STATUS "SMEĆE": Izvjesno je kako će Rusija bankrotirati!

Promjena dolazi manje od sedam dana nakon što je Fitch ukinuo Rusiji status investicijskog ranga, snizivši joj ocjenu s "BBB" na "B". Peers Moody's i S&P također su snizili svoj državni rejting.

  • Ekonomija

  • 09. Mar. 2022  09. Mar. 2022

  • 1

Pojačavanje sankcija i prijedlozi koji bi mogli ograničiti trgovinu energijom povećavaju vjerovatnoću političkog odgovora Rusije koji uključuje barem selektivno neplaćanje njenih obaveza državnog duga, piše Fitch

Rejting agencija Fitch snizila je Rusiji kreditni rejting s ocjene B na C i stavila ga u takozvani status 'smeća', piše Reuters i dodaje kako je Rusiji izvjesno da će bankrotirati. Rusija je pod žestokim političkim i ekonomskim sankcijama zapadnih zemalja nakon invazije na Ukrajinu. Velike strane kompanije suspendiraju svoje poslovanje i odlaze iz Rusije koja sad više neće moći plaćati svoje obaveze. 

Fitch je ukazao na predsjedničku uredbu koja bi mogla prisiliti na denominaciju plaćanja državnog duga u stranoj valuti u domaću valutu za vjerovnike u određenim zemljama.

"Pojačavanje sankcija i prijedlozi koji bi mogli ograničiti trgovinu energijom povećavaju vjerovatnoću političkog odgovora Rusije koji uključuje barem selektivno neplaćanje njenih obaveza državnog duga", stoji u saopćenju agencije za ocjenjivanje.

Promjena dolazi manje od sedam dana nakon što je Fitch ukinuo Rusiji status investicijskog ranga, snizivši joj ocjenu s "BBB" na "B". Peers Moody's i S&P također su snizili svoj državni rejting.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...