RUSKINJA NA MAKARSKOJ RIVIJERI POMAŽE UKRAJINCIMA: "Za ovo bih mogla dobiti 15 godina robije u Rusiji"

Naime, ona izbjeglicama posredstvom turističke zajednice pronalazi smještaj na Makarskoj rivijeri i tako im pomaže.

  • Regija

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 0

I dok u Ukrajini bjesni rat, u Makarsku svakog dana pristiže sve više izbjeglica koje rijetki privatni iznajmljivači smještaju u svoje apartmane.

Tako smo stupili u kontakt s makarskom iznajmljivačicom koja je, za sada, željela ostati anonimna, a koja je prošle sedmice primila troje izbjeglica, dok će ove sedmice u drugi apartman zbrinuti cijelu ukrajinsku porodicu s bebom, piše Slobodna Dalmacija.

"Ukrajinke su uplašene, ne žele govoriti za medije, a u Makarsku su stigle s dvije kese higijenskih potrepština jer im u vozu nisu dozvolili da unose kofere, tako da sada nemaju šta obući pa sam ih odvela u trgovački centar i kupila im odjeću", kazala je jedna žiteljka Makarske, a osim što im je pružila krov nad glavom, napunila im je i frižidere jer ni od koga nisu dobile ništa.

Kako su uspjeli ući?

S druge strane, imamo i slučaj Ruskinje koja pomaže ukrajinskim izbjeglicama, a koja nije htjela izlaziti u javnost sa svojom pričom.

"Za ovo što radim u Rusiji bih mogla dobiti kaznu od 15 godina zatvora", ističe Ruskinja. Naime, ona izbjeglicama posredstvom turističke zajednice pronalazi smještaj na Makarskoj rivijeri i tako im pomaže.

Osim ove dvije priče, imamo i slučaj da se niko od privatnih iznajmljivača iz Makarske nije javio Turističkoj zajednici Makarska kako bi ponudio smještaj izbjeglicama, mada se cijela procedura odvija posredstvom MUP-a kojem smo uputili dopis, a odgovor o broju sugrađana koji su ustupili smještaj izbjeglicama, još čekamo.

U Makarskoj se, usput, promijenila i situacija s brojem turista iz Ukrajine, ali i Rusije pa je tako prošlog petka u Makarskoj boravilo dvoje Rusa u nekomercijalnom smještaju pa se postavlja pitanje kako su uopće uspjeli ući u Hrvatsku.

Puno više turista

Prema podacima TZ-a Makarska, u našem je gradu prijavljeno 9 Ukrajinaca od kojih je osam smješteno u privatnom smještaju, a jedan u nekomercijalnom. Potom smo nazvali dvije makarske osnovne škole i dječji vrtić "Biokovsko zvonce", a iz kojih nam je rečeno da u njihovim ustanovama nema učenika i djece iz Ukrajine.

U cijeloj ovoj ratnoj situaciji, zanimljivo je da u Makarskoj boravi čak 580 gostiju, dok je lani u isto vrijeme bilo njih 95. Osim dvoje Rusa i devet Ukrajinaca, tu su i Bjelorusi kojih je četvero, a najviše je Francuza, Nijemaca, gostiju iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Poljske, potom Austrije, Srbije, Crne Gore, Slovačke, Češke, Kosova, Litvanije, Mađarske, Holandije i Portugala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...