ROSKOMNADZOR DONIO ODLUKU: Ruski regulator blokirao Google News, razlog je nevjerovatan...

Odluka je donesena na zahtjev ruskog državnog tužilaštva, navodi se u saopćenju Roskomnadzora.

  • HiTec

  • 24. Mar. 2022  24. Mar. 2022

  • 0

Rusko regulatorno tijelo za medije (Roskomnadzor) blokiralo je pristup internetskom servisu Google News pod optužbom da osigurava pristup "lažnim" informacijama o ruskoj ofanzivi u Ukrajini, javljaju u srijedu ruske agencije.

Odluka je donesena na zahtjev ruskog državnog tužilaštva, navodi se u saopćenju Roskomnadzora, prenose agencije.

Taj servis internetskih vijesti "osiguravao je pristup brojnim publikacijama i materijalima koji su sadržavali lažne informacije o toku posebne vojne operacije na ukrajinskom teritoriju", dodaje se u saopćenju.

Od početka ruske intervencije u Ukrajini 24. februara, ruska vlast je znatno pooštrila kontrolu informacija koje se objavljuju na internetu, jednom od posljednjih prostora slobode govora u zemlji.

Brojnim ruskim i stranim glasilima, među kojima BBC-u, zabranjen je pristup, a moskovski sud je američke društvene mreže Facebook i Instragram proglasio "ekstremističkima".

Ograničen je i pristup Twitteru.

Usto je Roskomnadzor prošle sedmice optužio veliku američku internetsku kompaniju Google i njen videoservis YouTube za "terorističku" djelatnost, što je prvi korak prema njegovoj mogućoj blokadi.

Vlasti su početkom marta istodobno uvele dvije nove zakonske kazne: za objavljivanje informacija kojima se "narušava ugled" ruske vojske i za objavljivanje "lažnih" informacija o ruskim snagama.

Za potonje je zapriječena kazna do petnaest godina zatvora i posebno zabrinjava opoziciju i nezavisna glasila koji strahuju od progona za najmanju kritiku ofanzive.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...