DIREKTNO, IZ SARAJEVA: Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić pozvao je vjernike da...

Koncelebrirano misno slavlje u sarajevskoj katedrali vodio je i vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić.

  • Društvo

  • 17. Apr. 2022  

  • 1

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić pozvao je u nedjelju vjernike da Uskrs obilježavaju kao blagdan nade koji trajno podsjeća na pobjedu života nad smrću. Predvodeći uskrsno euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali Srca Isusova u svojoj je propovijedi podsjetio kako je Uskrs svetkovina kojom se kršćani sa zahvalnošću sjećaju Isusova ukrsnuća.

Svojim je uskrsnućem Krist osnažio vjeru da za njim slijedi i uskrsnuće drugih pa je tako Uskrs postao blagdanom nade za sve plemenite i dobre ljude pa i za one loše koji će naći načina odvratiti se od svog zla puta, kazao je nadbiskup Vukšić. Kazao je kako je u čovjekovoj naravi najjača želja za životom i potreba da ga se obrani te da smrt ne bude kraj a tome da neće biti zaboravljeni nadaju se i oni koji nisu vjernici, barem da ih se sačuva kroz sjećanja.

- Mir u pravdi i ljubavi kršćanska je vizija društvenoga mira. Isusovo uskrsnuće trajni je temelj kršćanske vjere, odgovor na čovjekovu prirodnu želju za životom ali i put kojim su vjernicima otvorena vrata raja, poručio je Vukšić podsjećajući pri tom i na drugu veliku poruku uskrsloga Krista kada je svojim učenicima kazao "mir svoj vam dajem". Gradnju i jačanje mira opisao je kao trajnu moralnu zadaću jer je to pretpostavka i važno sredstvo sreće na Zemlji i ujedno sredstvo spasenja čovjeka.

Koncelebrirano misno slavlje u sarajevskoj katedrali vodio je i vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...