MOSTOVAC NIKOLA GRMOJA: "Samo da Mađarska ne stekne prevelik utjecaj u određenim dijelovima Hrvatske na koje povijesno ima pretenzije"

Mađarski premijer Orban je u zadnjoj izjavi u vezi s Hrvatskom rekao da bi Mađarska imala luku da joj to Hrvatska nije oduzela. Grmoja komentira da je to izjava za mađarski puk koji još nije odustao od sna o Velikoj Mađarskoj. 

  • Regija

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 0

Zastupnik MOSTA u hrvatskom Saboru Nikola Grmoja se za N1 osvrnuo na izjavu premijera Mađarske Viktora Orbana. Komentirao je i mađarski te ruski utjecaj u Hrvatskoj.

Po pitanju plinskog biznisa, Grmoja ističe da je problem to što Hrvatska nije ulagala u svoja plinska ležišta i što je ovisna o ruskom plinu. 

"Hrvatska još nema kapacitete i nije stvorila preduvjete za prelazak na obnovljive izvore", rekao je.

Mađarski premijer Orban je u zadnjoj izjavi u vezi s Hrvatskom rekao da bi Mađarska imala luku da joj to Hrvatska nije oduzela. Grmoja komentira da je to izjava za mađarski puk koji još nije odustao od sna o Velikoj Mađarskoj. 

"Činjenica je da Mađarska i Orban imaju velikog interesa za ulaganje u Hrvatsku. Zanimljivo je da jako puno ulažu u Slavoniju i Baranju. Treba voditi računa da Mađarska ne stekne prevelik utjecaj u određenim dijelovima Hrvatske na koji povijesno imaju pretenzije. Ako postoje sigurnosni rizici, onda postoje mehanizmi kojima država može štititi nacionalne interese. 

Država je sigurno u slučaju Fortenove, odnosno Agrokora imala jake mehanizme. Uostalom, država uvijek ima mehanizme. Pričamo o tržišnom gospodarstvu, a država se petlja u gotovo sve. Ne znam zašto se pogoduje i mađarskom i ruskom utjecaju u Hrvatskoj", kaže Grmoja.

Grmoja je komentirao slučaj Mirele Čavajde, žene kojoj su zagrebački ljekari odbili napraviti prekid trudnoće u 26. sedmici iako dijete ima velik tumor.

"Ovo je kompleksno pitanje, trauma za tu obitelj i tu ženu. Treba naglasiti da ovo nije klasičan pobačaj, radi se o djetetu u visokom stupnju trudnoće. Ovo je pitanje etičkog stava – koji su životi vrijedni življenja. Velika većina ginekologa i liječnika nije spremna napraviti za to što kažu da je feticid, a ne običan pobačaj. Uz to, komisija tvrdi da postoji šansa za liječenje djeteta. Smatram da je svaki život vrijedan življenja", rekao je Grmoja gostujući na N1.

Grmoja ne misli da se ovo pitanje ne može riješiti izmjenom zakona jer, kako kaže, svaki zakon može ostaviti prostor za dvojbe u teškim situacijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...