JESTE LI ZNALI ZA BOSANSKI DUBROVNIK?: Ovog vikenda će ga posjetiti i Christian Schmidt, saznajte i zašto

Kada je riječ o samoj manifestaciji, jedan dio je prezentacija nekropole Kopošići gdje su sahranjeni velikani bosanskog kraljevstva.

  • Jeste li znali

  • 10. Jun. 2022  10. Jun. 2022

  • 1

Iznad ušća potoka Zenika u rijeku Misoču, 19 kilometara zračne linije od centra Sarajeva, okružen visokim stijenskim masivima, smješten je stari grad i biser historije Bosne i Hercegovine – Dubrovnik.

Upravo na starom gradu Dubrovniku, te na lokalitetu Kopošići, u subotu će biti upriličena manifestacija povodom obilježavanja Međunarodnog dana spomenika. Manifestacija u subotu počinje u 10 sati.

Manifestacija je uspostavljena 2015. godine i održava se svake godine. Posvećena je Međunarodnom danu spomenika. Fondacija Starobosanski grad Dubrovnik je organizuje zajedno sa Nacionalnim komitetom ICOMOS u Bosni i Hercegovini.

Na manifestaciji u subotu će biti prisutan i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Kada je riječ o samoj manifestaciji, jedan dio je prezentacija nekropole Kopošići gdje su sahranjeni velikani bosanskog kraljevstva.

Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Stari grad Dubrovnik, koji je 2014. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, sagrađen je na strmom, uskom i krševitom izdanku brda Huma, iznad Sastavaka, tj. ušća potoka Zenika u rijeku Misoču. Grad se nalazi na prirodno terasastom terenu koji se pruža od sjeveroistoka, tj brda Huma prema jugozapadu i završava se strminom koja pada ka Sastavcima, gdje se već od 1972. godine vadi kamen u kamenolomu na 9. km rijeke Misoče. Kraj je zabačen, bezvodan i siromašan.

Lakši pristup gradu je iz sela Kopošić udaljenog 1 km, lijepim kaldrmisanim putem koji vodi između podnožja brda Nabožića i Tisovika. U Kopošiću je Nekropola kneza Batića. Danas je taj put zarastao, a njim je vodila linija razdvajanja u ratu 1992-1995. godine i to područje je još pod minama (2003. godine).

Drugi pristup gradu moguć je velikom strminom od10-og kilometra od korita rijeke Misoče ili sa kamenoloma na Sastavcima.

Od Ilijaša je udaljen oko 10 km.        

Grad podignut uz odobrenje Kulina bana

U 13. stoljeću područje između Sarajevskog i Visočkog polja pripadalo je staroj bosanskoj župi Vidogošći-Vogošći. U drugoj polovici 14. stoljeća i u 15. stoljeću, Dubrovnik je, zajedno sa podgrađem, glavni politički centar ove župe. Prvi put se spominje u dubrovačkom arhivu, 11. juna 1404. godine. Grad je veličine, značaja i stepena razvoja sa vojnim i činovničkim naseljem. U takvim gradovima naseljavali su se i pojedini feudalci. S obzirom na vrijeme njegovoga nastanka, blizinu Kopošića sa Nekropolom kneza Batića, te da je bio politički centar župe, a zatim nahije Dubrovnik, ovaj grad je vjerojatno pripadao rodu Mirkovića kome je pripadao i knez Batić.

Nema preciznih podataka o nastanku grada. Fra Ivan Jukić također spominje Dubrovčane koji su ovdje topili srebrnu i željeznu rudu i podigli grad uz odobrenje Kulina bana. 

Bobovac i Visoki su pali pod osmansku upravu 1463. godine i pretpostavlja se da je tada osvojen i Dubrovnik. U doba sultana Mehmeda II, grad je imao posadu sa dizdarom. U njegovo vrijeme sagrađena je u gradu i jedna džamija. Dubrovnik se spominje u osmansko-ugarskim ugovorima, a u Gazi Husrev-begovoj zakladnici od 1531. godine, kao Dobronik. Okolna nahija također se zvala Dubrovnik. Posada je bila u gradu do 1655. godine, a nekoliko godina kasnije je negdje premještena.

U pismu sarajevskog kadije od 12. decembra 1709. godine predlaže se premještaj jednog službenika iz džamije u Dubrovniku u Carevu džamiju u Sarajevu, jer je grad napušten, džamija ruševna i nema potrebe za njenom popravkom.  U administrativnim reformama u 18. stoljeću zapadni dio nahije Dubrovnik pripao je predionoj cjelini Nadvisoko, a istočni sarajevskom regionu.

Besplatan prijevoz za vikend

Programom za vikend je predviđeno otvaranje izložbe i promocija knjige „Stari gradovi u BiH“ u petak 10. juna 2022. godine u Biznis centru Ilijaš sa početkom u 19:30 sati gdje će govoriti Siniša Šešum, direktor-a Ureda UNESCO-a u BiH, i Ferhad Mulabegović, urednik i jedan od autora, te će se održati promocija knjiga nastalih u vrijeme pandemije koronavirusa autora Prijatelja Dubrovnika.

Potom u 20 sati izložba prezentator Leonard Valenta “Srednjevjekovne nošnje i oprema”, te u 20:30 Starobosanski grad Dubrovnik-dronski snimci Zlatan Filipović (četiri godišnja doba) i slajdovi prikaz stećaka Kopošića i najava Manifestacije.

U subotu centralna Manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina na lokaciji Starobosanski grad Dubrovnik i Nekropola stećaka Kopošići u vremenu od 10 do 15 sati.

Prijevoz osiguran u subotu u 8 sati iz Ilijaša i u 8:15 sati iz Misoče.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...