REAKCIJA ENERGOINVESTA NA TVRDNJE ALMIRA BEČAREVIĆA: "Zanemaruje činjenicu da je gas na evropskom tržištu poskupio za 300 posto"

Uz ovo u zadnjih godinu dana došlo je do pada vrijednosti eura tj. KM u odnosu na američki dolar USD u kome se obračunava vrijednost gasa, za gotovo 20%, što je imalo kumulirani efekat na enormno povećanje cijene gasa u svim zemljama Evrope, objašnjavaju iz Energoinvesta.

  • Vijesti

  • 15. Jul. 2022  15. Jul. 2022

  • 0

Nakon saopštenja za javnost o novoj kvartalnoj cijeni gasa za Federaciju BiH prezentiranog medijima juče 14.07.2022 godine, a nakon promptnih objava na pojedinim portalima i medijima, Energoinvest želi da obavijesti javnost slijedeće:
"Po pravilu nakon svake poslovne informacije Energoinvesta o promjenama cijene gasa u Federaciji BiH, objavljuju se nekompetentni komentari i "analize " koje redovito dolaze sa jedne te iste adrese, koja se u medijima prezentira kao "ekspert za energetiku" odnosno "ekspert za gas".

Kako navedeni nekompetentni komentari imaju jedini cilj stvaranje konfuzije u javnosti vezano za poslove sa gasom, Energoinvest je prinuđen reagovati, iako po pravilu to ne čini.
Almir Bećarević, po profesiji pravnik, zaposlen u preduzeću BH Gas kao stručni saradnik za imovinsko pravne poslove, ne posjeduje niti stručne kvalifikacije, niti su mu dostupne bilo kakve poslovne informacije vezano za ugovor Energoinvesta o snabdjevanju prirodnim gasom zaključen sa ruskim isporučiocem Gazprom Exportom.

Uz to, Almir Bećarević je posljednju godinu dana odsutan, u statusu bolovanja, čak i sa pravnih poslova u BH Gasu. Uprkos svemu navedenom, Almir Bećarević uzima za pravo da redovito, svojim komentarima i objavama, unosi smutnju u javnosti vezano za poslove sa gasom.
Posljednji primjer takvog pristupa, Bećarević je demonstrirao juče, odmah nekoliko minuta nakon saopštenja Energoinvesta o novoj kvartalnoj cijeni gasa u Federaciji BiH, a što je prenijelo nekoliko medija i portala.
Samozvani "ekspert za gas "naglašava činjenicu da je gas u Federaciji BiH za godinu dana poskupio 100% pri čemu potpuno zanemaruje i on i urednici portala, stvarnost i činjenicu da je prirodni gas u zadnjih godinu dana na evropskom tržištu kome i mi pripadamo, poskupio za više od 300%, što se može jednostavno utvrditi uvidom u kretanje cijena gasa na berzi.

Uz ovo u zadnjih godinu dana došlo je do pada vrijednosti eura tj. KM u odnosu na američki dolar USD u kome se obračunava vrijednost gasa, za gotovo 20%, što je imalo kumulirani efekat na enormno povećanje cijene gasa u svim zemljama Evrope.
Ekspert za gas svjesno zamagljuje činjenicu, koja je i laicima jasna, da je BiH odnosno Energoinvest izložen svim ovim udarima i da je uprkos svemu održao uredno snabdjevanje gasom, uz kupovnu cijenu koja je među najpovoljnijim u Evropi.

Pravi motivi unošenja konfuzije koju Bećarević redovno plasira, otkrivaju se u njegovim upornim napadima na snabdjevanje Turskim tokom, čime se pokušava raniji transport kroz Mađarsku u kome je i sam učestvovao, prikazati poslovno opravdanim i pored činjenice da je mađarski transporter FGSZ naplaćivao troškove transporta višestruko skuplje od normalne cijene, što je danas predmet istažnih organa u BiH.

Stoga je sasvim jasno da Almir Bećarević svoje objave putem pojedinih portala i medija pokušava koristiti kao advokaturu za svoje lične ciljeve, te njegove analize i komentare smatramo potpuno bezvrijednim."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...