ALMIR BEČAREVIĆ ZA "SB" O NOVOM POSKUPLJENJU GASA: "Cijena mu je u FBiH za devet mjeseci porasla za 100 posto, građani plaćaju 'zabavljače' iz Vlade i Energoinvesta"

- Više od godinu upozoravam da će cijena gasa biti dramatično povećana nakon prelaska na Turski tok i evo sada smo je dobili i sa ovom cijenom ćemo vrlo vjerovatno ući u novu sezonu grijanja. Ako dođe do novog povećanja cijena nafte niti ova cijena neće biti konačna, a po ovoj novousvojenoj cijeni računi za januar za domaćinstvo će biti između 500 i 600 KM, kazao je Bečarević.

  • Vijesti

  • 14. Jul. 2022  14. Jul. 2022

  • 1

"Kako je to lijepo izgledalo kada je Milorad Dodik nakon zadnjeg povratka iz Rusije najavio da se cijena gasa za građane Sarajeva neće mijenjati. Kako je lijepo izgledalo kada su nam prije godinu direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević i resorni ministar Nermin Džindić najavili da će cijena gasa biti manja za 25 posto nakon prelaska na Turski tok", rekao je za "Slobodnu Bosnu" Almir Bečarević, stručnjak za energetiku reagujući na maloprije objavljenu informaciju da će cijena gasa u FBiH porasti za 23,3 posto.

Bečarević se osvrnuo i na prijašnja poskupljenja: 

"Kako se očigledno radi o "zabavljačima' potrebno je reći da je cijena gasa samo za devet mjeseci povećana za gotovo 100 posto! Sada će ista iznositi 1,25 KM u odnosu na trenutnu od 1,04 KM. Istovremeno, cijena gasa u Srbiji iznosi 0,60 feninga, a u FBiH sada će iznositi 1,25 KM. Sada slijedom ovog povećanja cijena grijanja bi trebala biti veća za oko 20 posto.

Više od godinu upozoravam da će cijena gasa biti dramatično povećana nakon prelaska na Turski tok i evo sada smo je dobili i sa ovom cijenom ćemo vrlo vjerovatno ući u novu sezonu grijanja. Ako dođe do novog povećanja cijena nafte niti ova cijena neće biti konačna, a po ovoj novousvojenoj cijeni računi za januar za domaćinstvo će biti između 500 i 600 KM.   

Da se vratim na "zabavljače". Kada će dužnosnici odgovarati za iznesene laži nije mi jasno, ali građani ovo moraju plaćati i to je ta žalosna činjenica. Problem je samo što građani plaćaju njihove zabave", objasnio je Bečarević.

Podsjetimo, Federalno ministarstvo trgovine je danas na sjednici Vlade FBiH predložilo ovu korekciju cijena gasa, a Vlada FBiH je usvojila i uputila u daljnju proceduru.

(D.O.)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...