VELIKI ADAC-ov GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O POUZDANOSTI: Ovo su automobili koji se najviše kvare

DONOSIMO cjelokupan popis automobila obuhvaćenih velikom ADAC-ovom studijom pouzdanosti automobila. 

  • Auto

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

  • 0

Njemački autoklub (ADAC) je i ove godine objavio svoje godišnje izvješće o pouzdanosti, odnosno kvarljivosti automobila na cestama te ih razvrstao po godištima. U pitanju su automobili starosti od 3 do 10 godina te samim time vrlo zanimljivi svima koji planiraju kupiti rabljeni automobil. 

Akumulator najčešća boljka

Očekivano, i ove godine su automobili imali najčešće probleme s akumulatorom, i to s udjelom od čak 46.2% od 3.49 milijuna detektiranih kvarova. Prisjetimo li se, taj je udio 2019. godine iznosio 41.8%, pa se pretpostavlja kako je za ovaj trend kriva pandemija, odnosno lockdown tijekom kojeg su automobili mirovali.

U svakom slučaju, ako kupujete rabljeni auto, velika je vjerojatnost da ćete uskoro trebati mijenjati akumulator. Pogotovo ako je uz mogućnost da je prijašnji vlasnik bio "nemaran" prema bateriji utvrđeno i kako dotični automobil ima povijest problema s električnim sustavima. Što je auto stariji, to su češći problemi sa strujom, opće je prihvaćeno mišljenje i sudeći po ovoj statistici, posve točno. 

alt

Od ostalih problema tu su oni s alternatorom na automobilima najčešće starijim od četiri godine, a idući "najpopularniji kvar" je vezan za menadžment motora. 

Ukupno 132 modela vozila procijenjena su u ADAC-ovoj statistici kvarova za 2021. Osnova su bili svi kvarovi tijekom 2021. godine koji su zahvatili vozila od 3 do 10 godina starosti (prva registracija 2012. do 2019. godine) te da su navedeni modeli registrirani najmanje 10.000 puta u barem jednoj od godina praćenja. Modeli s manjim uzorkom se ne ocjenjuju. Uzroci kao što su prazan spremnik goriva ili defekti guma ne uzimaju se u obzir u ADAC-ovu indeksu pouzdanosti.

Mikroautomobili

U nastavku donosimo pregled kvarljivosti mikroautomobila. Nema sumnje, u društvu najpouzdanijih je Toyota Aygo, dok se kod viših godišta mogu preporučiti još neki mališani poput Opel Adama i Volkswagenovih minijatura. 

alt

Mali automobili i niža srednja klasa

U ponudi malih automobila ponuda je daleko šarolikija, a na popisu najpouzdanijih zasjao je najmanji Audi. Odlične rezultate imaju i mini te Renault Captur, a kod novijih godišta još niz modela. 

alt

Proširimo li pregled i na još popularniju nižu srednju klasu, valja istaknuti Daciju Sandero koja ima vrlo dobre rezultate kroz sva godišta. Ipak, tu primat imaju Audijevi i BMW-ovi modeli, dok su najveća razočarenja Toyota C-HR i Corolla – obje zbog problema s akumulatorom. 

alt

Srednja klasa

Ovdje je ponuda nešto skromnija, a pravilo jasno – ADAC je opet zaključio kako njemački modeli najbolje kotiraju, a posebno se ističe BMW X3. Izuzetak su Škoda Octavia te Volkswageni Passat i Sharan s dosta lošim rezultatima. 

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...