RAMA NA CEREMONIJI PODIZANJA ZASTAVE EU: "Put Albanije od danas je izazovniji"

Rama je naglasio da "na ovom prvom istorijskom putovanju" imaju priliku napraviti državu kakvu "naša djeca zaslužuju".

  • Regija

  • 20. Jul. 2022  20. Jul. 2022

  • 0

U sjedištu Vijeća ministara Albanije u srijedu je održana ceremonija simboličnog podizanja zastave Evropske Unije (EU), nakon otvaranja pristupnih pregovora te zemlje s blokom, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti je prisustvovao premijer Albanije Edi Rama koji je rekao da današnji dan označava uspon Albanije na još jedan nivo, ne samo u odnosima sa Evropskom Unijom, već i u kontekstu budućnosti te zemlje i njenog razvoja.

Rama je rekao da se od danas povećava stepen obaveza albanskog društva prema vrijednostima, standardima, pravilima i duhu evropskog demokratskog suživota.

"Od danas naš put ne postaje lakši, već mnogo izazovniji, a suočavanje sa ranama i sjenama prošlosti, za koje još uvijek treba uložiti velike napore da bi se konačno pobijedilo, ulazi u novu fazu. Duh promjena ulazi u novu dubinu, vještine za promjenu ulaze u novo iskušenje, energija, odlučnost i strpljenje podliježu novom testu”, rekao je Rama.

Rama je naglasio da "na ovom prvom istorijskom putovanju" imaju priliku napraviti državu kakvu "naša djeca zaslužuju".

U Briselu je u utorak počela prva međuvladina konferencija između Evropske Unije te Albanije i Sjeverne Makedonije, koja je označila otvaranje pregovora za članstvo tih zemalja u EU.

Sjeverna Makedonija je 2005. godine dobila status kandidata, a od 2008. godine je čekala na početak pregovora za učlanjenje u evropski klub. Albanija je taj status stekla 2014. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...