EDI RAMA, PREMIJER ALBANIJE ODMAH MU UPUTIO ČESTITKU: Albanac postaje premijer Sjeverne Makedonije

Edi Rama, premijer Albanije, odmah je uputio čestitku Aliju Ahmetiju.

  • Regija

  • 27. Jan. 2024  27. Jan. 2024

  • 0

Lider Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti danas se na Facebooku obratio postom u kojem je rekao da je sutra historijski dan jer će u Republici Sjevernoj Makedoniji biti izabran prvi albanski premijer.

Kako je rekao Ahmeti, Albanci su sanjali o slobodi i jednakosti.  

"Vjerovao sam i u Ohridski okvirni sporazum, kao i u ozvaničenje albanskog jezika i albanske zastave. Vjerovao sam da ćemo postati dio NATO-a i da ćemo otvoriti pregovore za članstvo u Evropskoj uniji. Također vjerujem da ćemo uskoro postati dio Evropske unije, jer su Sjedinjene Američke Države moj ideal za koji radim svaki dan", rekao je Ahmeti, prenosi Politički.ba.

"Sutra je historijski dan. Sutra ćemo,  u nedjelju, 28. januara 2024. godine, birati prvog albanskog premijera u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Ovaj dan je historijski i za Albance i Makedonce, kao i za sve ostale, jer postajemo ravnopravna država i društvo i prevazilazimo sve predrasude. Zajedno preuzimamo odgovornost da vodimo zemlju, ne jedni iza drugih, već rame uz rame, zajedno, za evropsku Makedoniju", napisao je Ahmeti.

Lider DUI je zahvalio građanima što vjeruju i stoje iza svog sna. Ali, kaže Ahmeti, ovo nije kraj, ovo je samo početak, jer je još puno posla i snova koje treba ostvariti.

"Danas nam je potrebno ujedinjenje, da pružimo ruku jedni drugima, da ostavimo po strani stvari koje nas dijele i da se ujedinimo oko stvari koje nas okupljaju", rekao je Ahmeti

Izrazio je uvjerenje da će ono što će se raditi sutra odrediti živote generacija poslije nas.

"Da li ćemo svojim unucima ostaviti evropsku Makedoniju ili prorusku Makedoniju, demokratsku ili diktatorsku zemlju, mir ili sukob, napredak ili status quo? Upravo zbog toga se moramo ujediniti", poručio je Ahmeti.

Obraćanje predsednika DUI na Facebooku bilo je samo na albanskom jeziku, bez prevoda na makedonski jezik, napisala je Nova Makedonija.

Ahmetiju su odmah stigle i prve čestitke. 

Uputio ju je Edi Rama, premijer Albanije. 

Ovaj makedonski političar nije prvi Albanac koji je postao premijer u državi gdje ovaj narod nije većinski. 

Prije njega to je uradio Dritan Abazović, postavši prvi Albanac u historiji Crne Gore na čelu Vlade. Mandat mu je bio katastrofalan!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...