OSTVARUJU SE NAJGORI STRAHOVI: Putin prijeti restrikcijama plina

Ruski predsjednik Putin zaprijetio je prekidom opskrbe ruskim prirodnim plinom. Samo još oko 33 miliona kubičnih metara plina dnevno moglo bi se pumpati kroz Sjevernii tok, rekao je Putin.

  • Svijet

  • 20. Jul. 2022  20. Jul. 2022

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na daljnje smanjenje opskrbe ruskim plinom kroz plinovod Sjeverni tok 1. Ako Rusija ne dobije natrag turbinu popravljenu u Kanadi, dnevni kapacitet propusnosti plinovoda bi mogli biti značajno značajno smanjeni krajem jula, rekao je Putin na marginama sastanka u Teheranu, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. To bi, rekao je, smanjilo dnevni kapacitet isporuke na oko petinu prvobitne količine.

Istovremeno, Putin je sugerirao da bi nedavno završeni plinovod Sjeverni tok 2 mogao biti pušten u rad. "Još uvijek imamo gotovu rutu - to je Sjeverni tok 2. Možemo ga pustiti u rad", rekao je on. Međutim, samo bi polovica prvobitno planirane količine tada bila isporučena ovim plinovodom u Baltičkom moru, budući da Rusiji ostatak treba za domaće potrebe, rekao je šef ruske države.

Putin: Gazprom "ispunjava sve svoje obveze"

Plinovod Sjeverni tok 1 pušten je u rad 2011. godine i ima kapacitet od oko 55 milijardi kubičnih metara godišnje. Od juna je ruska državna energetska kompanija Gazprom smanjila isporuke plina Njemačkoj za više od polovice dnevnog maksimuma - na 67 milijuna kubičnih metara. Plinovod je također trenutno, kako je planirano do četvrtka, potpuno zatvoren zbog godišnjeg remonta.

Putin je odbacio odgovornost za smanjenu opskrbu prirodnim plinom, rekavši da je za to kriv sam Zapad. Gazprom je "ispunio sve svoje obveze" i tako će biti i ubuduće, rekao je Putin.

Međutim, koncern je u junu smanjio isporuke prirodnog plina preko Sjevernog toka 1 Njemačkoj za 60 posto. Gazprom se pozvao na tehničke probleme nakon što je turbina poslana u Kanadu na održavanje, kako je naveo, zadržana zbog sankcija Zapada Rusiji. Ako Rusija ne dobije natrag popravljenu turbinu, dnevni kapacitet protoka plinovoda mogao bi dodatno pasti na 33 miliona kubičnih metara krajem jula zbog potrebne popravke još jednog agregata, rekao je Putin.

To što je Kremlj kao razlog za smanjenje isporuke plina naveo nedostatak turbine kritičari su već ranije opisali kao izgovor. Nedavno je, na zahtjev njemačke vlade, kanadska vlada odlučila predati Siemens Energy turbinu Njemačkoj, kako bi se mogla ponovno instalirati. Agencije dpa je rečeno u Ministarstvu privrede Njemačke da bi Rusiji ovo mogla koristiti kao izgovor da trajno prekine isporuke plina ili ih nastavi smanjivati.

Prema navodima njemačke vlade, isporuka uređaja također je izuzeta od sankcija EU protiv Rusije jer one nisu usmjerene na tranzit plina. Njemačka i čelnici država i vlada drugih zemalja EU-a smatraju smanjenja politički motiviranima. Iz Moskve je, međutim, rečeno da ni mašina ni pripadajući dokumenti nisu stigli. 

Želi li Putin prisiliti pokretanje Sjevernog toka 2?

Putinove izjave također sugeriraju da čak i nakon završetka radova na održavanju i čak i ako se turbina postavi, plinovod možda neće ponovo raditi punim kapacitetom. Moguće je da ruska vlada na ovaj način želi prisiliti na puštanje u rad Sjevernog toka 2.

Plinovod Sjeverni tok 2 dovršen je 2021., ali još uvijek nedostaju dokumenti o certifikaciji. Njemačka je obustavila postupak izdavanja dozvola za plinovod nakon ruskog napada na Ukrajinu

Putin upozorava na sankcije ruskoj nafti

Putin je također upozorio Zapad da ne cilja na rusku naftu kao dio sankcija protiv njegove zemlje. Planovi za ograničenje cijena ruske nafte destabilizirali bi globalno tržište nafte i doveli do vrtoglavog skoka cijena, rekao je on. "Čujemo neke lude ideje o ograničavanju količine ruske nafte i ograničavanju cijene ruske nafte", rekao je Putin ruskim novinarima. "Rezultat će biti isti: povećanje cijena."

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, EU je dogovorila zabranu uvoza ugljena i nafte iz Rusije koja se treba početi provoditi kasnije ove godine. Međutim, prirodni plin je isključen iz ovoga, pogotovo jer su zemlje EU kao što je Njemačka hitno ovisne o zalihama za opskrbu strujom i grijanje zgrada, stanova i kuća. U Bruxellesu se sada strahuje da bi Rusija mogla potpuno prekinuti opskrbu plinom, kako bi zemlje EU iduće zime gurnula u ekonomski i politički kaos, prenosi DW.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...