IZNENADNA ODLUKA: Njemačka najavila dugotrajnu prisutnost svoje vojske u...

Baerbock je rekla da je tamo trenutno stacionirano 640 vojnika.

  • Svijet

  • 27. Jul. 2022  

  • 0

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da je Berlin posvećen dugotrajnom angažmanu vojnika i protuzračnih raketnih sistema Patriot u Slovačkoj u svrhu zaštite protiv ruskih prijetnji.

"Patrioti će ostati toliko dugo koliko ćete ih trebati", rekla je u utorak nakon razgovora sa svojim kolegom Ivanom Korčokom u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi.

"Ovo nije samo prolazna stvar, nego solidarnost na djelu. Zajedno smo po pitanju ovog sigurnosnog problema."

Odbrambeni sistemi Patriot i oko 300 vojnika Bundeswehra stacionirano je u Slovačkoj nakon što je započeo rat u Ukrajini.

Dodatno, Bundeswehr je u aprilu poslao dodatnih 300 vojnika u jedinicu multionacionalnih operativnih snaga u zemlju koja granički s Ukrajinom. Baerbock je rekla da je tamo trenutno stacionirano 640 vojnika.

Istočni saveznici NATO-a osobito osjećaju ruske prijetnje.

Slovačka konkretno nema granicu s Rusijom, no ima više od 100 kilometara dugačku granicu s Ukrajinom.

Baerbock i Korčok također su rekli da će ministarstva odbrane obje zemlje pregovarati daljnje dostave oružja u Ukrajinu, no nisu otkrili detalje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...