SRPSKOM FUNKCIONERU GODINU DANA ZATVORA: Tvrdio da je masakr u Račkoj izmišljotina

Osnovni sud najavio da će kazna biti izvršena nakon pravosnažnosti presude.

  • Regija

  • 19. Okt. 2022  19. Okt. 2022

  • 3

Predsjednik Opštine Zvečan Ivan Todosijević osuđen je danas na godinu dana zatvora zbog izjave da je masakr u Račku izmišljen, što je Osnovni sud u Prištini podveo pod krivično djelo “podstrekivanja etničke mržnje i netrepeljivosti” i na osnovu toga mu izrekao zatvorsku kaznu.

U narednih petnaestak dana do kada bi trebalo da dobijemo u pisanoj formi današnju presudu uložićemo žalbu Apelacionom sudu pošto je po mom čvrstom uvjerenju današnja presuda neodrživa jer je izjava zbog koje se Todosijeviću sudi izraz prava na slobodno izjašnjavanje i prava na slobodu govora”, rekao je "Srni" njegov advokat Nebojša Vlajić.

On je podsjetio da je Todosijević je krajem 2019. godine u Prištini osuđen na dvije godine zatvora zato što je na obilježavanju dvije decenije od NATO bombardovanja SR Jugoslavije i Srbije u Zvečanu izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišten kao povod za bombardovanje.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je tu presudu, ali je nakon žalbe Todosijevićih advokata Vrhovni sud naložio novo suđenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...