VRHBOSANSKI NADBISKUP TOMO VUKŠIĆ: "Političare pozivamo na odgovorno ponašanje i suzdržavanje od svađa i jezika mržnje koji zagađuje javni prostor"

Političare su pozvali i da rade na uspostavi društvene sloge i pronalaženju pravednog izbornog sistema te ustavne i zakonske reforme.

  • Društvo

  • 05. Nov. 2022  

  • 4

"Biskupi iz Bosne i Hercegovine ustrajavaju na svom pozivu političarima u našoj zemlji na odgovorno ponašanje i suzdržavanje od svađa i jezika mržnje koji zagađuje javni prostor", kazao je u subotu vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, prenosi novinska agencija HINA.

Nakon redovnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH njen predsjednik nadbiskup Vukšić kazao je novinarima kako biskupi mogu samo ponoviti svoju izjavu iz novembra prošle godine u kojoj su izrijekom pozvali političare na odgovorno ponašanje, unatoč činjenici da taj apel nije naišao na veliki odaziv, a stanje u zemlji od tada je postalo samo gore, posebno uoči priprema za provedbu oktobarskih izbora.

U izjavi koju je Biskupska konferencija BiH usvojila tačno prije godinu dana 5. novembra 2021. godine stajalo je kako oni pozivaju sve izabrane predstavnike vlasti da se suzdrže od teških riječi i uvreda i da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa.

Političare su pozvali i da rade na uspostavi društvene sloge i pronalaženju pravednog izbornog sistema te ustavne i zakonske reforme.

“Možemo samo ponoviti istu misao i istu izjavu”, kazao je nadbiskup Vukšić.

Istakao je kako biskupi iz Bosne i Hercegovine ostaju pri tome da koliko god je to moguće doprinesu pomirenju, razumijevanju i dijalogu kako bi cijelo društvo krenulo naprijed.

Kazao je i kako je Katolička Crkva uvijek na strani dijaloga pa želi da se on nastavi među vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

“Želimo na tom području ustrajati”, kazao je Vukšić dodajući da Crkva moli za međureligijski dijalog i želi ga nastaviti koliko god je to moguće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...