ANALIZA ZAHTJEVA LIDERA SNSD-a: Po Dodikovim današnjim uslovima ni Dragan Čović ne može u vlast

U vremenima kada kompletan Zapad, na čelu s Evropskom unijom radi sve što može da se Evropa riješi ruskog plina (i nafte), Dodikova "interkonekcija" je - u najboljem slučaju po njega - budalasta!

  • Politika

  • 06. Nov. 2022  06. Nov. 2022

  • 4

Hrvatska se i službeno protivi izgradnji aerodroma kod Trebinja. Čović lično rado bi svom prijatelju Dodiku dao odobrenje. Ali ne može. Slično je i s plinovodom. Dakle, Dodik ima više problema sa HDZ (BiH) nego s zvaničnim Sarajevom!

Ako je suditi po stavovima Milorada Dodika, lidera SNSD-a, vlast na državnom nivou teško da će se formirati. U dogledno vrijeme ili u naredne četiri godine.

On je i danas ponovio ono što već duže vrijeme govori, piše Politički.ba.

Insistirat će da mu kandidati za vlast iz Sarajeva prvo "aminuju" projekte koji su blokirani.

O čemu se radi?

Dodik zahtijeva "zeleno svjetlo" za tri elektrane u gornjem toku rijeke Drine, odobrenju izgradnje aerodroma kod Trebinja, te plinsku konekciju od Srije prema Prijedoru.

Ni njegov koalicioni partner - HDZ BiH mu ne može izaći u susret!

Tri elektrane koje nastoji izgraditi zajedno sa Srbijom Dodik je danas objedinio pod jednu - Buk Bijela.

Kament temeljac za njihovu izgradnju pompezno je postavljen i iz tog vremena mnogi se sjećaju Ane Brbnabić s lopatom!

No, nije se daleko odmaklo obzirom da je intervenirao Ustavni sud, po apelaciji grupe bh. poslanika, te naredio Komisiji za koncesije da uradi svoj posao kako zakoni nalažu.

Trakavica traje od polovine prošle godine i prvenstveno zbog Dodikove bahatosti i podrške koju mu svesrdno pruža predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - projekat je zaustavljen.

On inače vrijedi više od milijardu maraka.

Preciznije, procijenjena prošlogodišnja vrijednost tri hidroelektrane u gornjem toku Drine iznosila je 520 miliona eura. Srbija bi bila većinski vlasnik, sa 51 posto udjela, dok bi 49 posto posjedovao entitet RS.

Obzirom na rastuća sukobljavanja oko državne imovine, tri eletrane na Drini samo su u dodatnim problemima.

Možda Dodik i nađe nekog u Sarajevu ko bi mu mogao dati dozvolu za realizaciju tog projekta, ali bi taj papir imao vrijednost najtipičnijeg proizvoda Violete iz Gruda.

Kad smo već kod Gruda, nedaleko od tog mjesta Srbija i Dodik bi htjeli izgraditi aerodrom.

U blizini mjesta Taleža, kod Trebinja, trebao bi se graditi objekat koji bi se prostirao na više od 300 hektara. Vrijednost ove investicije procijenjena je na 50 miliona eura.

No, Hrvatska je upozorila da će onemogućiti takvo nešto.

Obzirom da bi se aerodrom gradio nedaleko od izvorišta rijeke Omble, iz koje se Dubrovnik snabdijeva pitkom vodom, Hrvatska je protiv jer bi aerodrom zagadio izvorište i ostavio Dubrovnik bez vode.

I tu je odmah Dragan Čović na mukama.

Sigurno da bi on Dodiku izišao ususret.

Ali ne može.

A i zvanično Sarajevo protivi se Dodikovom aerodromu u Trebinju.

Dodik je danas pomenuo i plinovod.

Riječ je o "Novoj istočnoj interkonekciji BiH i Srbije".

U suštini, ruski plin iz Srbije trebao bi ići do Bijeljine, preko Brčkog na Banju Luku i Prijedor.

Dužina takvog plinovoda je 325 kilometara, a procijenjena vrijednost je oko 125 miliona eura.

U vremenima kada kompletan Zapad, na čelu s Evropskom unijom radi sve što može da se Evropa riješi ruskog plina (i nafte), Dodikova "interkonekcija" je - u najboljem slučaju po njega - budalasta!

Čak i da Čović razdragano prihvati, te da njih dvojica iznude odobrenje Sarajeva, Brisel to neće dopustiti.

Uostalom, Hrvatska ima rastuće ambicije da Evropu snabdijeva plinom koji bi se iskrcavao u njenim lukama, te skladištio u obnovljenom i proširenom terminalu na otoku Krku.

A odatle je bliže doći do Prijedora i Banje Luke...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...