SEPARATISTIČKE NAMJERE STAŠE KOŠARCA: "RS je i prije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma imala sve kriterijume države"

Košarac je negirao državni kontinuitet Bosne i Hercegovine i izmslio laž da je RS prije Daytona bila država

  • Politika

  • 20. Nov. 2022  20. Nov. 2022

  • 11

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je "RS u potpunosti privržena sprovođenju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da njegovo poštovanje predstavlja jedini garant postojanja Bosne i Hercegovine".

Košarac je naglasio da je "RS i prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma imala sve kriterijume države, te da je u daytonsku Bosnu i Hercegovinu unijela svoj subjektivitet, suverenitet i ustavni kapacitet".

"RS je ugradila svoju državnost u Bosnu i Hercegovinu onakvu kakva je definisana u Dejtonu. Dakle, ne govorimo ni o kakvom konitinuitetu BiH, već o BiH koja je nastala potpisivanjem Daytona kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda", poručio je Košarac u izjavi za Srnu povodom 27 godina od potpisivanja Dejtonskog sprazuma.

On je naveo da je "ovim međunarodnim ugovorom okončan građanski rat u BiH", ali i potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet RS, koja je potpisnica svih aneksa ovog sporazuma, uključujući i Aneks četiri, odnosno Ustav BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...