GENERAL-PUKOVNIK SENAD MAŠOVIĆ: Uprkos svemu, OS BiH su opredijeljene nastavku integracijskih procesa ka NATO-u, a u tome postižemo odlične rezultate...

Svečana akademija će se održati u Domu Oružanih snaga u Sarajevu

  • Društvo

  • 01. Dec. 2022  

  • 1

Danas je 17. godišnjica od osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) uspostavljene su 2006. godine, nakon reforme odbrambenog sistema i prijenosa nadležnosti u oblasti odbrane sa nivoa entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske – na nivo države Bosne i Hercegovine, u skladu s odlukama svih relevatnih institucija. Vrhovnu komandu i kontrolu nad OS BiH ima Predsjedništvo BiH koje odluke donosi konsenzusom. Lanac komandovanja i kontrole nastavlja se do ministra odbrane, preko načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, komandanta Operativne komande i komandanta Komande za podršku do podređenih komandi na nižim nivoima u OS BiH. O svemu je za BHRT govorio general-pukovnik Senad Mašović.

Posljednji veliki sukob u Evropi, odnosno rat u Ukrajini, otvorio je mnoga pitanja u vezi sa načinom upotrebe jedinica na frontu i korištenjem novih tehnologija. Gospodine Mašoviću, šta se, posmatrajući ovaj sukob iz bosanskohercegovačke perspektive, može uočiti, šta je novost na ratištu i koliko su OS BiH daleko od ovladavanja  novim borbenim tehnologijama koje danas vidimo i u Ukrajini?

-OS BiH imaju definirane i iskazane potrebe koje se tiču modernizacije i dostizanja  adekvatnih standarda. Nazalost, dugi niz godina smo u situaciji da ono sto tražimo nije adekvatno prepoznato. OS BiH već duži vremenski period nemaju adekvatnu budžetsku podršku u provođenju modernizacije. Modernizacija OS BiH, kao jedine legalne i legitimne vojne sile države BiH,  omogućila bi adekvatne odgovore na sve savremene izazove.

Može li izostanak adekvatne materijalno-tehničke i finansijske podrške OS BiH ugroziti poziciju naše zemlje kao partnera u okviru NATO-vih i drugih međunarodnih projekata, ali i ispunjavanja obaveza definiranih i Zakonom o odbrani?

-OS BiH niti jednog trenutka nisu prestale sa punom implementacijom Zakona o odbrani, uprkos problemima koji velikim dijelom proističu iz neadekvatnog budžetskog okvira, što donekle onemogućava i modernizaciju OS. Mi definiramo svoje potrebe i važno je da insitucije BiH te potrebe i prepoznaju. OS BiH trebaju bolji budžetski okvir i mi smo svoje potrebe iskazali kroz zahtjev za budžetski okvir OS BiH za 2023. godinu koji bi iznosio 1.470.000.000 KM. To bi omogućilo značajan proces modernizacije OS BiH, poboljšanje infrastrukture, uslova života i rada te standarda pripadnika OS BiH. Imamo jaku međunarodnu podršku, posebno Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Turske, Njemačke i NATO-a, ali pred nama su nova globalna kretanja i vjerovatno uspostava novog svjetskog poretka, u kojem država BiH mora prepoznati svoje mjesto. Prema mom mišljenju, BiH treba nastaviti integraciju u NATO, što je propisano i Zakonom o odbrani. Za BiH je imperativ punopravno članstvo u NATO-u.“

Mislite li da članstvo u NATO-u rješava probleme u BiH?

-To rješava mnoge probleme koje se tiču sigurnosti, stabilnosti, ekonomskih investicija, vladavine prava i kreiranja samoodrživih procesa, a što je najvažnije, BiH uvodi u koncept kolektivne sigurnosti.“

Iako je Zakonom o odbrani definiran put naše zemlje ka NATO-u, BiH još nije članica Sjevernoatlantskog saveza, pa treba sagledati i poziciju OS BiH u odnosu na vojske naših komšija. Činjenica je da susjedne zemlje, za razliku od BiH, povećavaju izdvajanja za vojske i modernizuju svoje oružane snage. Kako takva disproporcija utiče na regionalnu stabilnost?

-Za BiH je od krucijalne važnosti unapređenje i jačanje saradnje sa svim zemljama u regiji. Disproporcija koja trenutno postoji je ustvari posljedica odluka suverenih država regije koje donose odluke o značajnim povećanjima budžetskih sredstava za jačanje njihovih oružanih snaga. Važno je da nije došlo do narušavanja odnosa snaga koji je definiran u Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja, ali je disproporcija u kvalitativnom smislu znak da država BiH za svoje OS treba definirati daleko bolji budžetski okvir koji bi omogućio jačanje kapaciteta OS BiH. Uprkos svemu, OS BiH su opredijeljene nastavku integracijskih procesa ka NATO-u, a u tome postižemo odlične rezultate. Naši slušatelji će se svakako sjetiti da smo nedavno proveli najbitniju aktivnost, evaluacije i ocenjivanja lake bataljonske grupe pješadije OS BiH po NATO-ovom konceptu operatvinih sposobnosti. Naša jedinica dobila je najbolje ocjene i to je pokazatelj da su OS BiH napravile ogroman iskorak u procesu interoperabilnosti i spremnosti za punu integraciju u NATO, za šta se u konačnici opredjeljuje država. U praksi, mi svakodnevno potvrđujemo da su OS BiH  najkohezivniji i najintegrativniji faktor bosanskohercegovačkog društa. OS BiH su vojna sila svih građana i naroda u BiH, apsolutno suverene u svakom dijelu teritorije države BiH i uvijek spremne da pruže podršku i reagiraju u skladu sa odlukama nadležnih institucija.“

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović rođen je u Sjenici 1969. godine. Magistar je nauka u oblasti sigurnosnih i mirovnih studija. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske, kao i Ratnu školu operativno-strategijskog nivoa (Turkish War College) u Republici Turskoj. Obavljao je visoke komandne dužnosti u Vojsci Federacije Bosne i Hercegovine (1997-2007), a potom i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...