SUĐENJE ZA POKUŠAJ UBISTVA U BANJOJ LUCI: Osumnjičenom stranom državljaninu određen pritvor zbog nedolaska na sud...

Iz zatvora je pušten u oktobru 2017. godine.

  • Društvo

  • 06. Dec. 2022  

  • 0

Banjalučki Okružni sud odredio je jednomječni pritvor državljaninu SAD-a Vladimiru Opačeku (30), kome sude za pokušaj ubistva Srđana Jovića, koga je nožem ubo u grudi.

Pritvor je određen jer se optuženi po drugi put nije pojavio na zakazanom ročištu i trenutno nije poznato gdje se nalazi.

Opaček je ranije osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva Jovića, ali je prvostepenu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i predmet vratio na novo suđenje.

Predsjednik sudskog vijeća banjalučkog Okružno suda Snježana Kudrić kazala je da je pritvor optuženom određen radi obezbjeđenja dolaska na glavni pretres.

-Optuženi je nedostupan i nije pronađen na adresi koju je dao, rekla je sudija Kudrić.

Prvostepenom presudom Opačeku je osim zatvorske kazne izrečena  i obavezna mjera psihijatrijskog liječenja, jer je tokom suđenja utvrđeno da je djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, usljed poremećaja ličnosti.

Prema optužnici, on je Jovića pokušao da ubije 3. januara 2019. godine u hodniku zgrade u Ulici Rajka Bosnića u Banjaluci. Opaček je, kako se navodi, skriven iza zida, čekao Jovićev dolazak.

-Kada je poslije pola sata Jović izašao iz stana i krenuo prema izlazu iz zgrade Opaček je, bez bilo kakvog povoda i razloga, nasrnuo na njega i nožem ga ubo u grudi. Nanio mu je tešku i po život opasnu ubodnu ranu lijeve polovine grudnog koša sa povredom gornjeg režnja pluća, navodi se u optužnici.

Tokom suđenja Opaček je tvrdio da se ne sjeća napada na Jovića, jer je bio pod dejstvom alkohola i tableta.

-Desetak dana prije događaja za koji sam optužen, poginula mi je djevojka i od tada sam bio u teškom stanju. Ničega se ne sjećam. Pio sam alkohol i tablete, a u to vrijeme sam pokušao i samoubistvo - izjavio je Opaček u sudnici banjalučkog Okružnog suda na jednom od ranijih ročišta prvostepenog postupka.

Opaček iza sebe ima kriminalni dosije, a posjeduje državljanstvo BiH i SAD, gdje je takođe osuđivan.

Prema podacima američkih medija, on je u saveznoj državi Mejn 28. juna 2013. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog pljačke. Kazna mu je skraćena na pet godina, dok je preostali dio kazne trebala biti uslovna sloboda.

Iz zatvora je pušten u oktobru 2017. godine.

Opaček je poznat i po tome što je u decembru 2020. godine, kako je utvrdila policija, lažno prijavio da su ga kod “Vitaminke” u Banjaluci napala tri migranta koji su ga posjekli nožem po licu i ukrali mu novčanik i ručni sat. Tokom saslušanja u policiji Opaček je na licu imao specifične povrede za koje se sumnjalo da su nanese žiletom, odnosno da se radilo o preciznim rezovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...