ŠEF UN-a TRAŽI ISTRAGU: Nigerijska vojska optužena da provodi prisilne pobačaje

U sklopu programa prekinuto je najmanje 10.000 trudnoća, a mnoge od tih žena i djevojaka oteli su i silovali islamistički militanti, po svjedočanstvima desetaka očevidaca i dokumentaciji koju je Reuters dobio na uvid.

  • Svijet

  • 09. Dec. 2022  09. Dec. 2022

  • 0

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je istragu optužbi da nigerijska vojska provodi program sustavnih i prisilnih pobačaja, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric. Reuters je izvijestio da nigerijska vojska vodi tajni program pobačaja na sjeveroistoku zemlje koji se sustavno i nezakonito provodi barem od 2013. godine. 

U sklopu programa prekinuto je najmanje 10.000 trudnoća, a mnoge od tih žena i djevojaka oteli su i silovali islamistički militanti, po svjedočanstvima desetaka očevidaca i dokumentaciji koju je Reuters dobio na uvid. "Glavni tajnik sa zabrinutošću prima na znanje optužbe o sustavim i prisilnim pobačajima koje navodno provodi nigerijska vojska ženama i djevojkama koje je napao Boko Haram", napisao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u e-mailu Reutersu.

"Te optužbe zaslužuju temeljitu istragu i primjenu trenutačnih korektivnih postupaka i mjera utvrđivanja odgovornosti, bude li potrebno." Dujarric nije precizirao ko bi trebao provesti takvu istragu niti je ulazio u druge pojedinosti. Nigerijski ministar odbrane rekao je u četvrtak da vojska neće istražiti to izvješće ustvrdivši da to nije istina. Nigerijska vlada nije imala komentara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...