MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA FRANCUSKE: "Vrlo smo zabrinuti zbog stanja na Kosovu"

Priština i Beograd se međusobno optužuju nakon zadnjeg niza izgreda, zbog kojih je Kosovo moralo pomaknuti lokalne izbore u općinama sa srpskom većinom s 18. decembra na 23. april.

  • Regija

  • 12. Dec. 2022  12. Dec. 2022

  • 0

Francusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da je Francuska veoma zabrinuta zbog porasta napetosti na sjeveru Kosova.

"Francuska je veoma zabrinuta zbog situacije na sjeveru Kosova i oštro osuđuje neprihvatljiv napad na misiju EULEX-a na Kosovu i svako nasilje na terenu", reagirao je Quai d'Orsay u priopćenju.

Francuska u svom priopćenju podsjeća da pruža potporu europskom posredovanju između Srbije i Kosova koje treba omogućiti "pomak prema globalnom dogovoru" i poziva "obje strane da se vrate dijalogu".

Barikade na sjeveru Kosova nisu u ponedjeljak uklonjene unatoč zahtjevima veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije u Beogradu i Prištini te ponovljenom pozivu EU da dvije strane smanje najnovije tenzije.

O "opasnom rastu napetosti na Kosovu" danas raspravljaju i ministri vanjskih poslova Unije.

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je uoči sastanka Beograd i Prištinu na deeskalaciju tenzija uz napomenu da su barikade na Kosovu i napad na pripadnike EULEX-a neprihvatljivi i da se dvije strane moraju vratiti dijalogu. 

Napetost je porasla tijekom vikenda na sjeveru Kosova, pošto su nepoznate osobe zapucale na policajce i bacale šok-bombe na pripadnike EULEX-a, mirovnih snaga EU.

Srpski prosvjednici su uz to postavili barikade koje onemogućavaju promet na dvama graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, nezadovoljni zbog uhićenja bivšeg policajca.

Priština i Beograd se međusobno optužuju nakon zadnjeg niza izgreda, zbog kojih je Kosovo moralo pomaknuti lokalne izbore u općinama sa srpskom većinom s 18. decembra na 23. april.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...