NAKON OSAM I PO GODINA: Otkriveno ko je odgovoran za žrtve i materijalnu štetu u poplavama 2014. godine

Osam i po godina od katastrofalnih poplava u BiH nije bilo dovoljno da se otkloni potencijalna opasnost od nove prirodne nesreće ovog tipa i ona je u Doboju i dalje prisutna.

  • Društvo

  • 13. Dec. 2022  

  • 1

Centar za humanu politiku je u prijavi Republičkom javnom tužilaštvu imenovao moguće krivce među nadležnima, počevši od vrha rukovodstva ovog entiteta, preko direktore Republičke uprave civilne zaštite i JU ”Vode Srpske”, pa do lokalnih vlasti, piše portal Antikorupcija.

Osam i po godina od katastrofalnih poplava u BiH nije bilo dovoljno da se otkloni potencijalna opasnost od nove prirodne nesreće ovog tipa i ona je u Doboju i dalje prisutna. Ali je konačno pokrenuto pitanje odgovornosti za smrt 11 lica u ovom gradu i 170 miliona KM materijalne štete.

Naime, Okružno javno tužilaštvo Doboju saopštilo je juče (12. 12. 2022.godine) da je 6. decembra nakon sprovedene istrage podiglo optužnicu protiv O. P. (1957) iz L., grad Doboj i M. V. (1953) iz Doboja, zbog krivičnog djela Izazivanje opšte opasnosti.

„Optužnica ih tereti da su u vremenskom periodu od 13. do 17.05.2014. godine, na području grada Doboja, u situaciji neposredne opasnosti od prirodne nepogode i nadolazeće opasnosti od poplave, usljed stalnog rasta vodostaja rijeke Bosne uzrokovan obilnim padavinama, kao službena lica, osumnjičeni O.P. u svojstvu gradonačelnika grada Doboja i komandanta gradskog Štaba za vanredne situacije a osumnjičeni M.V. u svojstvu načelnika gradskog Štaba za vanredne situacije i šefa odsjeka Civilne zaštite grada Doboj, svjesno kršili odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spasavanja od poplava i Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i nisu uopšte postupili po propisima o Civilnoj zaštiti, Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, Pravilniku o uzbunjivanju i postupanju građana u slučaju opasnosti, Planu na sprovođenju preventivnih i operativnih mjera zaštite i spasavanja od poplava u gradu Doboju u 2014. godini i redosljedu aktivnosti u odbrani od poplava Civilne zaštite Doboj, čime su usljed propuštanja preduzimanja propisanih mjera i radnji, u kritičnom vremenskom periodu, izazvali opasnost za život ljudi i imovine većeg obima, usljed čega je nastupila smrt 11 lica i imovinska šteta većeg obima“ – stoji u saopštenju Okružnog javnog tužilaštva Doboj, uz dopunu da je optužnica dostavljena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Doboju.

Kako stvari trenutno stoje, za ono što se dogodilo u gradu na tri rijeke krivci su pronađeni u tadašnjem gradonačelniku Doboja, a sada poslaniku u Predstavničkom domu Parlaementa BiH Obrenu Petroviću i Milku Vidakoviću, tadašnjem Šefu Odsjeka Civilne zaštite Grada Doboj, jer je nedugo po informacijama o podizanju optužnice objelodanjeno o kome se radi u navedenim inicijalima iz optužnice.

U tom gradu su 15. maja 2014. godine nastradali Milenko Blagojević (63), Slavka Đurić (90), Božica Petković (88), Milada Ranković (91), Ratomir Narić (73), Rado Čupeljić (90), Bahrija Skula (76), Dragica Savković (75), Marko Čakarević (74), kao i majka Marija (82) i sin Željko (53) Jeleč.

Utvrđivanje odgovornosti za izgubljene živote, 11 u Doboju i još osam u ostalih šest lokalnih zajednica u entitetu RS, odmah nakon poplava 2014. godine od nadležnih tužilaštava prvo je zatražio tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik, ali se to pokazalo samo kao deklarativni zahtjev, čiji je cilj bio da se prikaže tobožnja briga vlasti sa višeg nivoa, jer je na tome i ostalo.

Prijavu je naknadno podnio Centar za humanu politiku, koji je u toj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu imenovao i moguće krivce među nadležnima, počevši od vrha rukovodstva ovog entiteta, preko direktora Republičke uprave civilne zaštite i JU “Vode Srpske”, pa do lokalnih vlasti. I na toj prijavi nastavio insistirati u narednim godinama. Podnoseći, pritom, i nove prijave zbog gradnje i nasipanja u velikom koritu rijeke Bosne i uz odbrambeni nasip.

“Neprovođenje istrage i negonjenje krivično odgovornih ima obilježja saučesništva i pomoći u izvršenju krivičnog djela ugrožavanja Doboja od poplava.”, upozoravali su, proteklih godina, iz Centra za humanu politiku, nezadovoljni sporošću, odnosno neaktivnošću ovdašnjeg tužilaštva.

Međutim, optužnica protiv Petrovića i Vidakovića, po mnogima koji se razumiju u pravo i ovdašnje političke prilike, takođe će biti samo formalna i njih dvojica nisu ključni krivci za sve ono što se dešavalo tih sumornih dana za grad Doboj i cijelu BiH. Prema informacijama portala Antikorupcija.info, ono što bi, u eventualnom sudskom postupku, mogao reći šef Odsjeka civilne zaštite Vidaković mnogima na višim nivoima se neće svidjeti, počevši od tadašnjih zvaničnika u Ministarstvu bezbjednosti BiH, Republičkoj upravi civilne zaštite, Ju “Vode Srpske”, MUP RS, te najviših nosioca vlasti u tom periodu.

“U zakonu kaže Republički centar ima operativno komunikacijski centar sa 120 brojem, besplatan poziv. Oni formiraju Centar za osmatranje i obavještavanje i imaju područne centre u Banjaluci, Doboju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju, koji je dežurni 24h. U MUP-u postoji njihov broj 122, a republička uprava je smještena u okviru MUP-a. I taj centar prikuplja informacije od vodoprivrede, hidrometerološke stanice, od ostalih, obrađuju i šalju nadležnim službama. Po tome vodoprivreda, čija je to isključiva nadležnost, treba da prati vodostaj, i poplavni talas i uz vremensku prognozu da to proslijedi centru a oni nas službe. Nisam ja dobio nikavu informaciju ni od koga, da mi kaže naše su procjene ovakve i ovakve i da nam narede da preduzmemo te i takve mjere. Mi da smo dobili takvu informaciju od njih, mi bismo preduzeli. Mi smo bili prepušteni sami da odlučujemo. Nemamo mi stručnjake za vode, ja to nisam svakako. Ništa drugo osim informacija o visini vodostaja nismo dobili. Ostavljen si da sam odlučuješ, braniš se dokle se moglo. Član štaba za vanredne situacije jeste načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj, po funkciji, a u njegovom centru gdje je on član MUP-a su i republička uprava i komunikativni centri. Ujutro čovjek dolazi na sjednicu štaba i ni u jednom momentu nije rekao: “Mi imamo informaciju prijeti opasnost vi iz civilne zaštite preduzmite neke mjere za ovo stanovništvo”. Nadalje, ujutro je dozvoljeno da se uđe u Doboj, funkcionisale su institucije. A oni imaju prisilu, imaju mogućnost da zabrane ulazak u grad, nemamo to mi. Ni jednog momenta nisu ničim upućivali na prijetnju. A znate šta su uradili. Sva su vozila izvukli“ – naš portal je u posjedu dijela onog što Vidaković namjerava izreći u eventualnom sudskom postupku, a juče je već izjavio da nije kriv i da će to dokazati na sudu.

Imati će, bez sumnje, mnogo toga reći i bivši Gradonačelnik Petrović, ali se pretpostavlja da će on svoju retoriku ublažiti od ranije kada je bio na čelu SDS u ovom gradu i suprostavljen republičkoj i vlasti SNSD, čiji je on sada predvodnik u Doboju. Podsjećamo, on je u odricanju odgovornosti neposredno nakon poplava bez uvijanja optužio i predsjednika RS Dodika da ga nije pustio u čamac i da je bio zarobljen u tadašnjem Domu vojske, gdje su se nalazile gradske službe i Štab za spasavanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...