DRAMA NA NEBU: Incident nad morem, kineski borbeni zrakoplov presreo američki avion, pogledajte kako je završilo... (VIDEO)

"Namjeravamo to učiniti u ovom slučaju", dodao je.

  • Svijet

  • 30. Dec. 2022  

  • 0

Kineski borbeni zrakoplov prošle je sedmice presreo američki izviđački avion iznad Južnog kineskog mora i izveo "nesiguran manevar", prisilivši američki avion na akciju izbjegavanja, objavilo je američko Ministarstvo odbrane.

"Dana 21. decembra, kineski mornarički borbeni zrakoplov J-11 proletio je unutar 7 metara od nosa RC-135 Rivet Joint, izviđačkog aviona američkih zračnih snaga s oko 30 ljudi u njemu. Kao odgovor, RC-135 je morao poduzeti manevre izbjegavanja kako bi izbjegao sudar", objavile su SAD. RC-135 bio je u međunarodnom zračnom prostoru iznad Južnog kineskog mora i "zakonito je izvodio rutinske operacije", dodali su.

"Većina interakcija zrakoplova, uključujući one između SAD-a i Kine, odvija se na siguran i profesionalan način", rekao je američki dužnosnik. "Ali u slučajevima kao što je ovaj incident, SAD odgovara diplomatskim i vojnim kanalima putem linija komunikacije s Pekingom. Namjeravamo to učiniti u ovom slučaju", dodao je.

Kina tvrdi da je veliki dio Južnog kineskog mora dio njezinih teritorijalnih voda, uključujući mnoge otoke, od kojih je neke Peking militarizirao. SAD ne priznaje ove teritorijalne zahtjeve i tamo rutinski provodi operacije, uključujući operacije slobodne plovidbe kroz Južno kinesko more.

Pogledajte video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...