DRAMA NA NEBU: Kineski avioni pratili američki zrakoplov, letio je iznad...

Kineska vojska opisala je ovaj let kao "javnu hajku" i dodala da je poslala borbene avione da nadgledaju i upozoravaju američki avion, te da "postupaju s njim u skladu sa zakonom i propisima".

  • Svijet

  • 06. Dec. 2023  

  • 0

Patrolni avion američke mornarice nadletio je u srijedu osjetljivi Tajvanski tjesnac, saopćila je američka vojska, opisujući misiju kao demonstraciju posvećenosti zemlje slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

Kina tvrdi da polaže suverenitet nad Tajvanom pod demokratskom vladavinom i navodi da ima jurisdikciju nad tjesnacem. Tajvan i Sjedinjene Države to osporavaju, navodeći da je Tajvanski tjesnac međunarodni plovni put.

Sedma flota američke mornarice saopćila je da je pomorski patrolni i izviđački avion P-8A Poseidon, koji se također koristi za protivpodmorničke misije, nadletio tjesnac u međunarodnom zračnom prostoru.

-Tranzit aviona kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i djeluje gdje god to međunarodno pravo dopušta, navodi se u saopćenju.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage nadzirale američku letjelicu dok se kretala ka jugu kroz tjesnac i opisalo je situaciju kao "normalnu".

Kineska vojska saopćila je da je poslala borbene avione da nadgledaju i upozoravaju patrolni avion američke mornarice koji je letio iznad Tajvanskog tjesnaca.

Kineska vojska opisala je ovaj let kao "javnu hajku" i dodala da je poslala borbene avione da nadgledaju i upozoravaju američki avion, te da "postupaju s njim u skladu sa zakonom i propisima".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...