ZELENSKI SE NARUGAO RUSKIM AGRESORIMA: "Teroristička država i njezini propagandisti prave se da je Soledar njihov..."

Ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov rekao je da će situacija u Soledar uskoro postati kritična.

  • Evropa

  • 12. Jan. 2023  

  • 0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u srijedu se u večernjim satima narugao Rusima i njihovim tvrdnjama da drže dijelove Soledara te ustvrdio da bitke u tom gradu na istoku zemlje još uvijek traju, javlja Reuters.

Plaćenička vojska Wagner u utorak je objavila da je preuzela kontrolu nad Soledarom, a da se bitke još uvijek vode samo u centru grada. Soledar se nalazi blizu Bahmuta, grada u kojem Ukrajinci i Rusi trenutno vode žestoke bitke, a poznat je po svojim rudnicima soli.

Rusi su se fokusirali na Bahmut jer žele zauzeti kompletni Donbas.

- Teroristička država i njezini propagandisti nastoje se praviti da je dio našeg grada Soledara... nekakav ruski posjed - rekao je Zelenski te dodao: "Međutim, borbe se nastavljaju. Odbrana se u Donjeckoj oblasti još uvijek drži."

Vodeći su ljudi ukrajinske vojske na Facebooku poručili da Rusi u borbama za Soledar trpe velike gubitke.

Podsjetimo, čelnik Wagnera i bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jevgenij Prigožin trijumfalno je rekao da su njegove snage zauzele Soledar i ubile oko 500 ukrajinskih vojnika.

- Želim potvrditi potpuno oslobođenje i čišćenje Soledara - rekao je Prigožin te dodao: "Grad je pun leševa ukrajinskih vojnika."

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin novinarima je u srijedu rekao da ne može potvrditi tvrdnje da je Soledar pao u ruke Rusa.

Reuters piše da Rusija nikako ne može zacementirati prednost u borbi za Soledar. Ako ga najzad zauzme, bit će to njezina najveća pobjeda od augusta u kojem je Ukrajince nekoliko puta natjerala na povlačenje te izvela nekoliko kontraofenziva na istoku i jugu Ukrajine.

Ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov rekao je da će situacija u Soledar uskoro postati kritična.

- Ukrajinske oružane snage brane svoje pozicije. Oko pola grada pod našom je kontrolom. Oštre se borbe vode blizu centra grada - rekao je Ždanov te dodao da bi eventualni pad Soledara i/ili Bahmuta u ruke Rusa bila više politička a manje vojna pobjeda Moskve.

- Rusi će zauzimanje jednog od ta dva grada pokušati izjedaničiti sa zauzimanjem Berlina. Koristit će to za propagandu u svojoj zemlji, ali i izvan nje. To će im dati priliku da pokušaju podići moral unovačenih vojnika i društva u cijelini. Kako bi se ujedili... - ustvrdio je Ždanov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...