TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN NAKON SASTANKA SA VOLODIMIROM ZELENSKIM: „Što se tiče ulaska Ukrajine u NATO savez, mi smo…“

"Želio bih još jednom zahvaliti gospodinu Zelenskom na njegovim naporima u garanciji prava i zakona naših sunarodnjaka i učvršćujući njihov status autonomije. Ovom prilikom ponavljam svoje saučešće svim Ukrajincima koji su izgubili živote", kazao je predsjednik Turske.

  • Evropa

  • 08. Jul. 2023  

  • 0

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka u vili Vahdettin. Govoreći na sastanku, Erdoğan je rekao da mu je zadovoljstvo ugostiti Zelenskog i njegovo izaslanstvo u Istanbulu. "Posljednji susret licem u lice s mojim dragim prijateljem imali smo u Lavovu u augustu prošle godine." Erdoğan je rekao: "Naravno, kao što znate, obavili smo i obavljamo mnogo telefonskih poziva s njim. Unatoč onome što se dogodilo, prijateljstvo između Turske i Ukrajine ojačalo je u svakom pogledu. U ratu koji traje 500 dana ukrajinski narod brani teritorijalnu cjelovitost i neovisnost svoje zemlje. Dali smo sve od sebe da to spriječimo.”

"Od aneksije Krima 2014. kršeći međunarodno pravo, izrazili smo svoju podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i neovisnost na svim platformama. Našu solidarnost s Ukrajinom pokazali smo u praksi konkretnom pomoći koju smo pružili na političkom, ekonomskom, humanitarnom i tehničkom području“, kazao je on.

Turski predsjednik Erdogan izrazio je podršku Ukraini pridruživanju NATO savezu, rekavši da zemlja zaslužuje pridruživanje savezu.

-Nema sumnje da Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u, kazao je on.

"Želio bih iskoristiti ovu priliku da pred vašim prisustvom ponovim tačku na kojoj sam uvijek insistirao. Unatoč razlikama u razumijevanju među stranama, naša je najiskrenija želja vratiti se potrazi za mirom što je prije moguće." Napominjući da će pružiti sve vrste podrške za obnovu Ukrajine, Erdoğan je rekao: "Naše ugovorne kompanije, koje su na vodećoj poziciji u Ukrajini, također će pomoći svojim ukrajinskim prijateljima u obnovi zemlje. Jedna od najvažniji razlozi da s povjerenjem gledamo u budućnost Ukrajine je oslobađanje zemlje krimskih Tatara Turaka.

"Želio bih još jednom zahvaliti gospodinu Zelenskom na njegovim naporima u garanciji prava i zakona naših sunarodnjaka i učvršćujući njihov status autonomije. Ovom prilikom ponavljam svoje saučešće svim Ukrajincima koji su izgubili živote", kazao je predsjednik Turske.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...