ZELENSKI ODRŽAO BURAN GOVOR U NEW YORKU: "Zlu se ne može vjerovati, zaustavite guranje svijeta u konačan rat, Rusija provodi genocid otmicom..."

Ukrajinski predsjednik je spomenuo i "mutne dogovore" kojima se pokušava okončati rat, najveći u Europi nakon Drugog svjetskog rata, pod "nepoštenim uvjetima".

  • Svijet

  • 20. Sep. 2023  

  • 1

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski jučer je održao važan govor pred svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a. "Zlu se ne može vjerovati", rekao je Zelenski u govoru te pozvao svijet da se ujedini kako bi okončao rusku agresiju na njegovu zemlju.

U strastvenom govoru u New Yorku Zelenski je rekao da se Rusija, koja je naoružana nuklearnim oružjem, mora zaustaviti u "guranju svijeta u konačni rat". Također je optužio Rusiju da sve, od hrane do energije, pretvara u oružje. Ruska invazija Ukrajine je, podsjetimo, izazvala široku osudu velike većine zemalja svijeta.

"Rusija nema pravo posjedovati nuklearno oružje"

U govoru koji se uvelike usredotočio na opasnost koju Rusija predstavlja za svijet, ustvrdio je da se drugi zajednički izazovi poput klimatskih promjena mogu ispravno riješiti tek nakon što se Moskva odgurne.

"Dok Rusija gura svijet u konačni rat, Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruskog napada niko u svijetu više neće usuditi napasti nijednu naciju", rekao je Zelenski svjetskim čelnicima koji su sudjelovali na godišnjoj Općoj skupštini.

Također je rekao da Rusija jednostavno "nema pravo držati nuklearno oružje" pa dodao: “Naoružavanje mora biti obuzdano, ratni zločini moraju biti kažnjeni, deportirani ljudi se moraju vratiti kući, a okupator se mora vratiti na svoju zemlju."

Optužio Rusiju da provodi genocid otmicom ukrajinske djece

"Moramo biti ujedinjeni da to postignemo i mi ćemo to učiniti!" rekao je Zelenski, koji je Moskvu optužio da provodi genocid otmicom i deportacijom ukrajinske djece.

U martu je, podsjetimo, Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodne nezakonite deportacije ukrajinske djece u Rusiju. Moskva je u više navrata odbacila optužbe Ukrajine - ali brojni međunarodni stručnjaci i organizacije ukazuju na sve više dokaza da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik je spomenuo i "mutne dogovore" kojima se pokušava okončati rat, najveći u Europi nakon Drugog svjetskog rata, pod "nepoštenim uvjetima".

"Rusija želi pretvoriti Ukrajinu u oružje protiv vas"

No, njegova ključna poenta bila je upozoriti međunarodnu zajednicu da će ishod rata utjecati na sve. Cilj Rusije, rekao je, bio je pretvoriti Ukrajinu u "oružje protiv vas, protiv međunarodnog poretka temeljenog na pravilima".

Mirovna formula koju je zacrtao mjesecima nije, rekao je, samo za Ukrajinu, već i za ostatak svijeta. Govor Zelenskog bio je jasan i usmjeren izravno na zemlje - mnoge od njih na takozvanom "Globalnom jugu", uključujući Brazil i Indiju, koje su zasad ostale po strani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...