GUTERESS OSUDIO RUSKI NAPAD: "Smrtonosni napad na zgradu u Dnjepru je kršenje zakona ratovanja"

Dok bilanca stradalih u ovom napadu trenutno iznosi 40 mrtvih i najmanje 75 povrijeđenih, "očekuje se da će se ove brojke povećati kako se operacije spašavanja budu nastavile", istaknuto je.

  • Svijet

  • 16. Jan. 2023  16. Jan. 2023

  • 1

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres "osudio" je smrtonosni ruski napad na stambenu zgradu u Dnjepru u Ukrajini, koji predstavlja još jedan primjer "sumnje o kršenju zakona ratovanja", rekla je danas njegova glasnogovornica.

"Napad u kojem je pogođena stambena zgrada u Dnjepru u subotu navečer jedan je od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini od početka ruske invazije", rekla je Stephanie Tremblay novinarima.

"Glavni sekretar osudio je ovaj napad rekavši da je to još jedan primjer kršenja zakona ratovanja", dodala je.

Najmanje 40 mrtvih i 75 povrijeđenih

UN-ova humanitarna koordinatorica u Ukrajini Denise Brown pozvala je na "pravu istragu zbog sumnje u ratne zločine i procesuiranje osumnjičenih", dodala je glasnogovornica.

Dok bilanca stradalih u ovom napadu trenutno iznosi 40 mrtvih i najmanje 75 povrijeđenih, "očekuje se da će se ove brojke povećati kako se operacije spašavanja budu nastavile", istaknula je.

"Više od hiljadu ljudi ostalo je bez krova nad glavom zbog ovog napada", rekla je glasnogovornica glavnog sekretara dodavši da agencije UN-a pomažu u njihovom preseljenju, kao i u distribuciji deka, toplih potrepština, pribora za higijenu ili lijekova, prenosi Hina.

Do sada ubijeno više od 7.000 civila

Više od 7.000 civila ubijeno je u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na tu susjednu zemlju u februaru prošle godine, objavio je u ponedjeljak Ured UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR).

"Većina zabilježenih civilnih žrtava izazvana je korištenjem eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući i granatiranje iz teškog topništva, višestrukih sustava raketnih bacača, projektila i zračnih napada", saopćio je OHCHR.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...