LAJČAK SA DELEGACIJOM KOD KURTIJA I VUČIĆA: "Implementacija ZSO ključni element stabilnosti"

"Predsjednik Vučić demonstrirao je odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju. Za nas implementacija ZSO je ključni element stabilnosti", rekao je Lajčak.

  • Regija

  • 20. Jan. 2023  20. Jan. 2023

  • 0

Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rješenje, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanicima SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savjetnicima za spoljnu i bezbjednosnu politiku predsjednika Francuske i njemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savjetnikom predsjednika Vlade Italije Frančeskom Talom.

Vučić je nakon sastanka sa međunarodnim izaslanicima rekao da je danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji su imali.

"Otvorena i ozbiljna diskusija. Ono oko čega jesmo saglasni jeste da zamrznuti konflikt nije rješenje i da kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše i mir i stabilnost cijelog Zapadnog Balkana", rekao je Vučić.

Dodao je da je nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju "ukoliko se ne bismo usaglasili sa današnjim planom".

"Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Miroslav Lajčak, dakle od predstavnika SAD, Francuske, Njemačke i Italije da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji i smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je, ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina i to je pitanje hitnosti, jer tek poslije toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije", rekao je Vučić.

Napomenuo je da će u narednim danima i nedjeljama da obavi konsultacije sa članovima Vlade i parlamenta i svih značajnih društvenih grupa.

"Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, po jednoj važnoj stvari, jer naravno ne mogu da govorim o tome, jer prijedlog nije javan", naveo je Vučić.

Poručio je da "pred nama nisu laki dani" i da je "mnogo teških odluka".

"Ljudi treba da znaju da ovdje nema ni lijepih ni slatkih razgovora i jedino što mogu da kažem, to je da sam zaista dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću još barem neko vrijeme nastaviti da činim", naveo je Vučić na kraju svog obraćanja medijima.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa Vučićem i ostalim članovima "velike petorke" da su imali intenzivan i otvoren sastanak.

"Predsjednik Vučić demonstrirao je odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju. Za nas implementacija ZSO je ključni element stabilnosti", rekao je Lajčak.

Navodi da su uvjereni da je plan predstavljen u septembru najbolji način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i evropsku integraciju regiona.

"Naš posao će se nastaviti bez odlaganja", naglasio je Lajčak.

Ista delegacija danas je održala sastanak sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. Lajčak je kazao da sastanak nije bio lak ali je bio otvoren.

Lajčak je u kratkoj izjavi medijima kazao da se razgovaralo o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji je već predstavljen na sastancima u septembru i decembru. Istakao je da se očekivalo bolje razumijevanje ove ponude, te je izrazio nadu da će se doći do punog razumijevanja i ”korisnog potencijala ovog prijedloga”.

“Više od dva sata smo proveli sa premijerom. Sastanak je bio dug, nije bio lak, ali je bio vrlo iskren i otvoren. Rano je za neke dramatične izjave jer smo, kao što znate, na sredini misije", kazao je Lajčak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...