„PROGLAŠEN JE KRIVIM ZA GENOCID….“: Društvene mreže gore, nakon oštrog odgovora Milorada Dodika na istup reisa Kavazovića, reakcija stigla iz Njemačke…

Dodik je rekao da su izjave reisa Islamske zajednice Huseina Kavazovića neprihvatljive i skandalozne.

  • Mini market

  • 17. Feb. 2023  17. Feb. 2023

  • 7

Ne stišavaju se reakcije na istup predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Podsjetimo, Dodik je rekao da su izjave reisa Islamske zajednice Huseina Kavazovića neprihvatljive i skandalozne.

-One predstavljaju samo nastavak antisrpske histerije. Krajnje je vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice počne baviti svojim poslom, vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima, iako su njemu, izgleda, i politika i vjera isto,  poručio je Dodik, te dodao:

-Stavovi Kavazovića ne obavezuju nikoga, niti ima pravo da drži bilo kakve lekcije nekome iz Republike Srpske, zaključio je Dodik.

Nakon Dodikove objave na društvenim mrežama uslijedili su oštri komentari. „Slobodna Bosna“ odabrala je one reakcije čiji sadržaj nije uvredljiv, a jedan takav stigao je i iz Njemačke.

-U junu 2021. MICT je potvrdio doživotnu kaznu Mladiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni 1992.-15. Proglašen je krivim za genocid zbog svoje uloge u pokolju srpskih snaga u Srebrenici 1995. nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, stoji u komentaru.

Ranije je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović ocijenio sramotnom odluku Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amira ef. Mahića 27. januara ove godine u džamiji u Kozarcu.

-Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro, izjavio je reisu-l-ulema Kavazović za Agenciju MINA.

Podsjećamo, "Zauzimanje stavova i donošenje zaključaka povodom izjava glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira Mahića" bila je jedina tačka dnevnog reda sjednice u Prijedoru. 

Prema usvojenom zaključku, Skupština "najoštrije osuđuje istupanje i govor glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kozarac Amira Mahića 27.01.2023. godine u džamiji u Kozarcu, koji je ovakvim istupanjem uputio uvredljive poruke i izazvao jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, iskrivljujući historijske činjenice".

Advokat hafiza Mahića Emir Kovačević izjavio kako taj zaključak sadrži neistine upućene prema hafizu Mahiću.

-Apsolutno ne stoji da je on iskrivljavao historijske činjenice, kako se citira u zaključku. Smatram da ima elementa za podnošenje tužbe zbog klevete, a o tome ćemo kasnije odlučiti u konsultacijama sa branjenikom, kazao je Kovačević.

Dodao je kako je na ovaj način Skupština sebi dala za pravo da presudi hafizu Mahiću, prije odluke nadležnih sudskih institucija, što dovoljno govori o nepremijerenom pritisku na pravosudne organe

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...