OPASNO SE KUHA U MOLDAVIJI, PREMIJER OVE ZEMLJE UPOZORAVA: "Rusija želi zauzeti aerodrom u našem glavnom gradu"

"Nekoliko puta sam spomenuo da postoji još nekoliko scenarija destabilizacije, sada se spominje samo jedan".

  • Evropa

  • 21. Feb. 2023  

  • 0

Premijer Republike Moldavije Dorin Recean potvrđuje izjave ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog prema kojima Kremlj želi da otvori novi front preko Republike Moldavije. Šef vlade u Kišinjevu izjavljuje da je to samo jedan od planova Rusije i uverava da su vlasti spremne da intervenišu, bez obzira na izazove.

“Nekoliko puta sam spomenuo da postoji još nekoliko scenarija destabilizacije, sada se spominje samo jedan. Oni uključuju nekoliko elemenata, uključujući i one koje ste spomenuli iz riječi gospodina predsjednika Zelenskog, ali sam spomenuo i da su naše institucije spremne suočiti se takvim izazovima”, rekao je premijer Dorin Recean.

Šef Kabineta ministara izjavljuje da je Republika Moldavija značajno ojačala svoje sposobnosti nakon pokušaja destabilizacije situacije u zemlji prošle jeseni, tako da su vlasti sada spremne "na različite scenarije usmjerene na sigurnost Republike Moldavije".

"Još jednom ću napomenuti: naš cilj je osigurati mir i stabilnost u zemlji, uključujući i područje lijevo od Dnjestra. Republika Moldavija se opredjeljuje za mirno rješenje pridnjestrovskog sukoba i moramo uskladiti naše ciljeve u smislu mira i sigurnosti", izjavio je i premijer zemlje.

Podsjećamo, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u posljednjem intervjuu datom međunarodnim medijima izjavio da je kasnije otkriven plan Rusije da smijeni prozapadno rukovodstvo Republike Moldavije, koji su otkrile ukrajinske obavještajne službe, a potvrđuju i evropske zemlje.

Lider Kijeva je rekao da, na taj način, Kremlj želi direktan pristup aerodromu u Kišinjevu, kako bi mogao da preveze vojnike i opremu za otvaranje novog fronta u Ukrajini iz regiona Pridnjestrovlja. Podsjećamo, predsjednica Maia Sandu je nedavno izjavila da Rusija ima plan za destabilizaciju Republike Moldavije, „uz uključivanje konspiratora sa vojnom obukom, kamufliranih u civilnu odjeću, koji će preduzimati nasilne akcije, napade na neke državne zgrade i uzimanje talaca ".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...