ŽESTOKI KLINČ NA SKUPŠTINI UN-a; SVI NAPALI RUSKOG AMBASADORA: "Da bi nas porazili vi uvlačite cijeli svijet u rat!"

Vasilij Nebenzja, ruski predstavnik UN je bio u centru rasprave na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

  • Vijesti

  • 23. Feb. 2023  23. Feb. 2023

  • 0

Rusija je tvrdila da je Zapad "voljan da gurne cijeli svijet u ponor rata“ i "žrtvuje Ukrajinu“ da bi pobijedio Vladimira Putina i njegove invazione armije. Ambasador Moskve u UN Vasilij Nebenzja rekao je na specijalnom sastanku Generalne skupštine UN da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici ignorišu "neonacizam u Ukrajini“ kako bi koristili zemlju da slome Rusiju i održe globalnu moć – papagajirajući liniju Kremlja koja je bila široko diskreditovan.

"U ovoj njihovoj želji da poraze Rusiju na bilo koji način, oni ne mogu samo da žrtvuju Ukrajinu, oni su spremni da urone cijeli svijet u ponor rata. Oni se takmiče jedni protiv drugih u broju sankcija koje su uvedene mojoj zemlji, dok ove sankcije zapravo najviše pogađaju svijet u razvoju“, rekao je Nebenzja u srijedu, dva dana prije prve godišnjice ruske invazije.

Nebenzja je govorio na otvaranju debate o novoj rezoluciji koju podržavaju Ukrajinu i njene saveznike koji pozivaju Rusiju da odmah i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine i poziva na trajni i pravedan mirovni sporazum u vezi sa ratom koji traje godinu dana. Rusija naziva invaziju "specijalnom vojnom operacijom“ protiv bezbjednosnih prijetnji i isporučivala je Ukrajini teško naoružanje kao dokaz da Zapad eskalira rat.

Kijev i njegovi saveznici nazivaju ruske akcije imperijalističkim otimanjem zemlje.

"Ono što je ipak u pitanju je očuvanje hegemonije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Ne žele da neko dođe na nivo upravljanja planetom. Oni misle da je to njihova oblast“, ​​rekao je on u komentarima koje su odbacili drugi predstavnici Ujedinjenih nacija.

Reagovao Gutereš

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je rusku invaziju tokom skupštine. "Ta invazija predstavlja uvredu za našu kolektivnu savjest“, rekao je Gutereš, nazvavši jednogodišnju godišnjicu "tmurnom prekretnicom za narod Ukrajine i za međunarodnu zajednicu“.

Dok su borbe bjesnele u Ukrajini, Generalna skupština je započela raspravu o prijedlogu koji su podržali Kijev i njegovi saveznici koji poziva na "pravedan i trajni mir“. Iako ta mjera nije tako teška koliko bi Ukrajina željela, nada se da će velika većina država UN podržati neobavezujuću rezoluciju kako bi se pokazalo da Kijev ima podršku globalne zajednice.

Desetine zemalja sponzorisale su rezoluciju, koja naglašava "potrebu da se što prije postigne sveobuhvatan, pravedan i trajni mir u Ukrajini u skladu sa principima Povelje Ujedinjenih nacija“. Ponovo potvrđuje "posvećenost UN suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“ i poziva na hitan prekid neprijateljstava.

Takođe zahtjeva od Rusije da "odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine“. U svom uvodnom obraćanju, Gutereš je istakao uticaj ruske invazije na njen susjed 24. februara 2022. na svijet. On je napomenuo da je stvorio osam miliona izbjeglica i naštetio globalnim zalihama hrane i energije u zemljama daleko od ratne zone."Kao što sam rekao od prvog dana, ruski napad na Ukrajinu dovodi u pitanje temeljne principe i vrednosti našeg multilateralnog sistema“, rekao je on.

Borelj o ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj također je odbacio Nebenzjine komentare.

"Želim da naglasim: ovaj rat nije evropsko pitanje. Niti je riječ o 'Zapadu protiv Rusije. Ne, ovaj ilegalni rat se tiče svih: sjevera, juga, istoka i zapada“, rekao je Borelj Generalnoj skupštini.

Američka izaslanica pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da će novo glasanje 'ući u historiju... Vidjećemo gdje se nalaze nacije svijeta po pitanju mira u Ukrajini.' "Pozivam vas da glasate protiv –  protiv svih i svih neprijateljskih amandmana koji nastoje da potkopaju Povelju UN i ignorišu istinu o ovom ratu“, rekla je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...