ZELENSKI NAJAVLJUJE POBJEDU: "Mi smo jaki. Spremni smo na sve, učinit ćemo sve da pobijedimo..."

-Postali smo jedna velika vojska ... u kojoj svi daju svoj doprinos, rekao je. Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, boli i jedinstva.

  • Evropa

  • 24. Feb. 2023  

  • 1

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je u petak prvu godišnjicu ruske invazije na njegovu zemlju prkosnom porukom u kojoj je naglasio da će Ukrajinci na kraju pobijediti.

U videu objavljenom u medijima i naslovljenom "godina nepobjedivosti", 45-godišnji predsjednik sjedio je za stolom i prisjetio se kako se obratio Ukrajincima prije godinu dana, u trenutku kad su Kijev i svijet uzdrmani zbog ruskog pokretanja invazije.

-Prije godinu dana na današnji dan, s ovog istog mjesta oko sedam ujutro, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi, rekao je u 15-minutnom govoru, uz svečanu muziku u pozadini.

- ...mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobijedit ćemo svakoga. Ovako je počeo 24. februara 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj povijesti. Rano smo se probudili i od tada nisam spavao.

- Gotovo svako ima barem jedan kontakt u svom telefonu koji više nikada neće podići slušalicu, rekao je Zelenski.

- Onoga ko neće odgovoriti na SMS 'Kako si?'. Ove dvije jednostavne riječi dobile su novo značenje tkom godine rata.

Ukrajinske snage spriječile su brzu rusku pobjedu početkom 2022., a sukob, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, pretvorio se rovovsku bitku na istoku i jugu zemlje. Budući da čelnici obiju zemalja ne pokazuju znakove povlačenja, izgledi za skori kraj borbi izgledaju sumorno.

Zelenski, koji je odigrao ključnu ulogu u prikupljanju financijske i vojne pomoći iz cijelog svijeta za održavanje ukrajinske odbrane pred mnogo većom vojskom, pohvalio je svoj narod.

-Postali smo jedna velika vojska ... u kojoj svi daju svoj doprinos, rekao je. Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, boli i jedinstva.

- Glavni je zaključak da smo preživjeli. Nismo poraženi. I učinit ćemo sve da pobijedimo ove godine!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...