TEMPIRANA BOMBA U NAJVEĆEM SKLADIŠTU MUNICIJE U ISTOČNOJ EVROPI: Ako Kobasna eksplodira, svijetu prijeti katastrofa!

Ukoliko dođe do udara dronom, koji su sve češći na teritoriji Moldavije, Ukrajine i Rusije, šteta može biti nevjerovatna.

  • Evropa

  • 28. Feb. 2023  28. Feb. 2023

  • 0

Bivši vojni inspektorat Ministarstva odbrane Moldavije objavio je da su Oružane snage Pridnjestrovlja postavile eksplozive u sva skladišta oružja unutar otcijepljene regije, uključujući skladište municije Kobasna. U slučaju da dođe do ikakve vojne operacije, to može izazvati katastrofalnu štetu u dijelovima Moldavije, Pridnjestrovlja i Ukrajine. Zbog sigurnosnih prijetnji, kompanija Wizz Air obustavila je letove iz glavnog grada Moldavije - Kišinjeva, dok zabrinutost od novog vojnog sukoba raste, piše Nova.rs.

Do zaključenja ovog broja, samo je vojni inspektorat iznio ovakve informacije u javnost, dok zvaničnici Moldavije na njih nisu reagovali.

Ipak, ranije je moldavski političar Anatolije Prohnici govorio upravo o skladištu municije Kobasna. Prema njegovim riječima, samo skladište je izuzetno opasna tačka obzirom na količinu municije koja se u njemu nalazi.

Ukoliko dođe do udara dronom, koji su sve češći na teritoriji Moldavije, Ukrajine i Rusije, šteta može biti nevjerovatna.

Još od početka rata u Ukrajini, u Moldaviji raste zabrinutost zbog skladišta municije u Kobasni, a neki vjeruju da bi tamošnje oružje moglo da se upotrijebi u potencijalnom budućem vojnom sukobu.

alt

(Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Shutterstock)

Ministarstvo odbrane u Kišinjevu saopćilo je u petak da "nema direktnih prijetnji po vojnu sigurnost države”, nakon što je Moskva ponovo optužila Ukrajinu da priprema "invaziju" u Pridnjestrovlju i upozorila da bi svaka prijetnja tamošnjim ruskim vojnicima izazvala adekvatan "vojni odgovor dijela Rusije".

Šta krije Kobasna

Skladište municije Kobasna je veliko skladište municije koje se nalazi u selu Kobasna. Pravno i međunarodno priznata kao dio Moldavije u cjelini, nepriznata otcijepljena država Pridnjestrovlje kontroliše selo i skladište municije i uskraćuje pristup međunarodnim posmatračima. Izuzetak su ruske vojne snage koje se nalaze u regionu od kraj Pridnjestrovskog rata 1992.

Trenutno je civilni pristup skladištu municije ograničen i samo ruske i pridnjestrovske vlasti imaju detaljne informacije o količini i stanju uskladištenog oružja. Skladište municije je stvoreno 1940-ih, kada je Pridnjestrovlje bilo pod bivšim Sovjetskim Savezom (SSSR). U to vrijeme je imao važnu stratešku vrijednost.

alt

Foto: EPA-EFE/
YURI KOCHETKOV/ MEKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREML, Natanael Natanael Alfredo Nemanita Ginting / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Rusija: Reagirat ćemo na svaki napad

Prije nekoliko dana, rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će se svaka akcija koja bude prijetila njenim mirovnim snagama u otcijepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlje smatrati direktnim napadom na Rusiju, nakon što je optužilo Ukrajinu da nagomilava trupe blizu granice tog regiona.

"Upozoravamo SAD, zemlje članice NATO-a i njihove ukrajinske štićenike da ne preduzmu nepromišljen korak“, saopćilo je rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Ukrajinu da planira oružanu provokaciju u Pridnjestrovlju.

Ministarstvo je saopćilo na Telegramu da Ukrajina planira da izvede "operaciju lažne zastave", navodni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja, kao izgovor za svoju akciju.

Wizz Air obustavio letove

U jeku optužbi o potencijalnom napadu i eksplozivima u skladištu municije, mađarska niskotarifna aviokompanija Wizz Air saopćila je da ce obustaviti letove za glavni grad Moldavije Kišinjev od 14. marta zbog zabrinutosti za sigurnost zračnog vazdušnog prostora.

"Sigurnost putnika i posade ostaje prioritet Wizz Aira i zbog nedavnih dešavanja u Moldaviji i povišenenog rizika u zračnom prostoru te zemlje, donijeta je odluka da se obustave svi letovi za Kišinjev od 14. marta", navodi se u saopćenju.

Moldavske vlasti za civilno zrakoplovstvo saopćile su da je ta odluka iznenadna i za žaljenje.

Wizz Air je naveo da ce uvesti dodatne letove iz rumunskog grada Jašija kao zamijene, uključujući i nove usluge za Berlin, i više letova za Barcelonu, Milano, Bergamo, Bolonju, Rim, Dortumund, Larnaku, London i Trevizo.

alt

Moldavija Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Moldavski ministar vanjskih poslova Niku Popesku rekao je u srijedu da je Moldavija spremna za, kako je rekao, "pun spektar prijetnji", s obzirom na strahove da bi Rusija mogla da intenzivira pokušaje destabilizacije zemlje.

Pridnjestrovlje je proglasilo nezavisnost 1990. godine, godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom dijeli.

Nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992, nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim "mirovnim snagama" koje su još raspoređene na maloj teritoriji, koji nema međunarodno priznanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...