SITUACIJA SVE NAPETIJA; PRORUSKE SNAGE ORGANIZOVALE ANTIVLADIN PROTEST U MOLDAVIJI: "Blokirani putevi, demonstranti se potukli sa policijom" (VIDEO)

"Jedan od muškaraca pokušao je razbiti kolonu koju je formirala policija. U tom trenutku došlo je do tuče demonstranata sa policijom", pišu moldavski mediji.

  • Evropa

  • 28. Feb. 2023  28. Feb. 2023

  • 1

Članovi organizacije "Pokret za narod" i proruske partije Sor organizovali su nove demonstracije protiv aktuelne vlade u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu, javlja Klix.ba.

Prema pisanju rumunskih medija, nekoliko stotina demonstranata okupilo se na trgu u glavnom gradu te su tražili od vladajućih zvaničnika da daju ostavke.

"Mi smo Moldavija!", "Dole Maia Sandu", samo su neki od transparenata koji su se mogli vidjeti na ovim protestima.

Također, članovi i simpatizeri partije Sor blokirali su jedan od bulevara u Kišinjevu u znak protesta što policija ne dozvoljava okupljanje na Trgu Velike narodne skupštine.

"Jedan od muškaraca pokušao je razbiti kolonu koju je formirala policija. U tom trenutku došlo je do tuče demonstranata sa policijom", pišu moldavski mediji.

Povodom novih demonstracija oglasili su se iz policije Moldavije te su poručili kako ne ograničavaju kretanje demonstranata, ali da ne mogu dozvoliti dolazak u vozilima koja ne ispunjavaju tehničke standarde.

"Dozvoljeno je kretanje prijevoznim sredstvima koja ispunjavaju tehničke uslove. Putnici su to odbili te su uslovljavali policiju da ne poštuje proceduru dokumentovanja uočenih nepravilnosti", piše Digi 24.

Ovo je ujedno drugi veći protest iza kojeg stoji stranka Šor u Moldaviji. Prvi protest održan je prije osam dana kada su demonstranti također tražili ostavke zvaničnika.

Stranka Šor optužila je vlasti da su mobilizirale hiljade policajaca da osujeti demonstracije i spriječe ljude da uđu u glavni grad.

Lider stranke Ilan Šor je moldavski oligarh koji je trenutno u egzilu u Izraelu. On je umiješan u bankovnu krađu od milijardu dolara i nedavno je naveden na listi sankcija američkog State Departmenta i optužen da radi za ruske interese.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...