IRANSKI MEDIJI JAVLJAJU: Iran kupuje borbene avione Su-35 od Rusije

Iranske zračne snage imaju samo nekoliko desetaka naprednih borbenih aviona. Riječ je o ruskim mlažnjacima i o zastarjelim američkim modelima nabavljenima prije iranske revolucije 1979.

  • Svijet

  • 11. Mar. 2023  

  • 3

Iran je postigao dogovor o kupovini naprednih borbenih aviona Su-35 od Rusije, objavili su danas iranski državni mediji dodajući da se tako proširuje odnos koji je rezultirao korištenjem bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Borbeni avioni Suhoj-35 tehnički su prihvatljivi za Iran. Stoga je Iran finalizirao ugovor o njihovoj kupovni", citirala je televizijska kuća IRIB izjavu iranske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

U izvještaju se ne spominje nikakva ruska potvrda dogovora, kao ni pojedinosti posla.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog jula u Teheranu se sastao s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, iskazujući tješnje veze usred pritiska zapada zbog rata u Ukrajini.

Iran je priznao da je Rusiji slao bespilotne letjelice, no tvrdi da su onamo poslane prije moskovske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Moskva negira da njezine snage koriste bespilotne letjelice iranske proizvodnje u Ukrajini, premda su brojne oborene te odande vraćene. 

Iranske zračne snage imaju samo nekoliko desetaka naprednih borbenih aviona. Riječ je o ruskim mlažnjacima i o zastarjelim američkim modelima nabavljenima prije iranske revolucije 1979.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...