REAKCIJA BIJELE KUĆE NA SUDAR AVIONA I DRONA: "Ako je poruka da nas žele odvratiti od letenja i djelovanja u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, onda..."

Bijela kuća je pozvala ruskog veleposlanika na razgovor zbog sudara ruskog borbenog zrakoplova s američkim dronom u međunarodnim vodama. Sjedinjene Države komuniciraju s ruskim dužnosnicima na "višim razinama" kako bi im prenijele svoje prigovore.

  • Svijet

  • 14. Mar. 2023  14. Mar. 2023

  • 0

Ruski borbeni zrakoplov oštetio je jutros propeler drona američkih zračnih snaga MQ-9 Reaper iznad Crnog mora, prema američkom dužnosniku upoznatom s incidentom. Dron Reaper i dva mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, navodi dužnosnik.

Jedan od aviona potom je oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na stražnji dio drona, potvrdio je dužnosnik. Oštećenje propelera prisililo je Amerikance da obore Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru, javlja CNN. Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva takva poznata interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi.

Iz Bijele kuće su poručili kako će SAD nastaviti s operacijama iznad Crnog mora i da ih u tome neće spriječiti rusko presretanje drona. "Ako je poruka da nas žele odvratiti od letenja i djelovanja u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, onda ta poruka neće uspjeti jer se to neće dogoditi", naveo je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Nastavit ćemo letjeti i djelovati u međunarodnom zračnom prostoru iznad međunarodnih voda. Crno more ne pripada nijednoj naciji. I mi ćemo nastaviti činiti ono što trebamo za naše interese nacionalne sigurnosti u tom dijelu svijeta", nastavio je. 

Tvrdi da prisutnost američkih dronova u tom području nije novost. "Konstantno letimo iznad tog zračnog prostora godinu dana", rekao je i dodao da nije bilo razloga da se obavijesti Moskvu prije leta iznad Crnog mora. 

Bijela kuća je pozvala ruskog veleposlanika na razgovor zbog sudara ruskog borbenog zrakoplova s američkim dronom u međunarodnim vodama. Sjedinjene Države komuniciraju s ruskim dužnosnicima na "višim razinama" kako bi im prenijele svoje prigovore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...