"NATO, POMOZI, RUSI SU VEĆ KRENULI!": Gruzija u panici zbog satelitskih snimaka radova u luci - "Uvući će nas u rat!"

Abhaska administracija tvrdi da su promjene koje su u luci vidjeli sateliti napravljene kako bi luka mogla da primi veće teretne brodove. Ukrajinske obavještajne službe tvrde da je cilj radova osiguravanje sigurne luke za ruske ratne brodove iz sastava Crnomorske flote.

  • Evropa

  • 13. Dec. 2023  

  • 0

Nova ruska pomorska baza, koja bi trebalo da bude izgrađena u otcepljenoj gruzijskoj provinciji Abhaziji, izazvala je uzbunu u Gruziji - kandidatu za članstvo u EU, piše BBC, prenosi Jutarnji list.

Službe britanskog javnog servisa analizirale su satelitske snimke i potvrdile da su od februara 2022. godine započeti građevinski radovi u luci.

Početkom novembra 50 tamošnjih opozicionih političara zatražilo je od NATO-a i EU da se usprotive planovima Moskve za stalnu pomorsku bazu u Očamčiru, nekoliko desetina kilometara udaljenoj od prve gruzijske luke. Nakon što je vlada Abhazije potvrdila da je potpisala sporazum sa Moskvom, a s obzirom na situaciju u Ukrajini, neki gruzijski političari strahuju od uvlačenja Gruzije u sukob Moskve i Kijeva.

"Trebaće im najmanje tri godine"

Međutim, gruzijska vlada, koja je proevropski orijentisana, ali pazi da se ne zamjeri svom velikom susjedu, umanjuje ozbiljnost prijetnje, rekavši da ona ne predstavlja neposrednu prijetnju.

-"ak i ako Rusi počnu izgradnju u Očamčiru, bit će potrebno najmanje tri godine", rekao je za BBC Nikoloz Samharadze, šef komiteta za vanjske poslove Gruzije.

Abhaska administracija tvrdi da su promjene koje su u luci vidjeli sateliti napravljene kako bi luka mogla da primi veće teretne brodove. Ukrajinske obavještajne službe tvrde da je cilj radova osiguravanje sigurne luke za ruske ratne brodove iz sastava Crnomorske flote.

Ali Gruzija također ima planove da izgradi sopstvenu veliku luku u Anakliji. Veliki projekat se smatra ključnim elementom u povećanju kapaciteta duž tzv. Srednji koridor, najbrža ruta za transport tereta između Azije i Evrope. Ova ruta bi omogućila da se Rusija zaobiđe kopnenim putem, a Svjetska banka procjenjuje da bi mogla da prepolovi vrijeme transporta i utrostruči trgovinu do 2030. godine. Kremlj se dugo protivio, tvrdeći da je to američki projekat, a ruski ministar vanjskih poslova optužio je SAD da tu luku koriste za svoje podmornice.

"Ugožavaju nas zbog približavanja EU"

Mamuka Khazaradze, gruzijski opozicioni političar koji je vodio projekat, optužuje vladu u Tbilisiju da opstruira projekat kako bi umirila Moskvu. Nikoloz Samkharadze ove optužbe naziva apsurdnim.

"Kako proruska vlada može da se zalaže za članstvo u EU", rekao je on i dodao da Gruzija mora da bude oprezna sa Moskvom.

"Za 30 godina smo bili u tri rata sa Rusijom. Nemamo zaštitu NATO-a. Nemamo ekonomsku solidarnost EU", podsjetio je on i dodao da smatra da su koraci Rusije u Abhaziji način da ugrozi Gruziju zbog njenog približavanja EU.

"Rusi uvijek izaberu dobar trenutak da potkopaju stabilnost Gruzije. Pokušavaju da pokažu našim evropskim i američkim partnerima da su oni gospodari na Južnom Kavkazu i da mogu da rade šta hoće", zaključio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...