IDEJA ZVANIČNOG BUKUREŠTA ŠOKIRALA SVIJET: "Moldavija bi trebalo da ponovo postane dio Rumunije"

Ova ideja može da izazove tektonske promene.

  • Evropa

  • 28. Mar. 2023  28. Mar. 2023

  • 2

"Moldavija bi ponovo trebalo da postane dio Rumunije, pošto milion građana Moldavije ima i rumunsko državljanstvo", izjavio je u etru bivši rumunski premijer Ludovik Orban.

"Postoji više nego jaka veza između Rumunije i Moldavije, uključujući i sa pravne tačke gledišta. Oko milion građana Moldavije ima i rumunsko državljanstvo... Ja sam osoba koja smatra da je to normalno i prirodno za sadašnju Moldaviju da ponovo postane dio Rumunije", rekao je Orban na TV kanalu Moldova 1.

Prema njegovim riječima, zemlje su postigle približavanje, posebno nakon što su moldavske vlasti priznale rumunski kao državni jezik. Orban također napominje da Kišinjev dobija podršku od Rumunije u oblasti energetike i ekonomije.

Parlamenti Moldavije i Rumunije su prošle godine prvi put održali zajednički sastanak. Prije toga su se vlade dvije zemlje više puta sastajale, formirane su zajedničke komisije i radne grupe u mnogim oblastima. Do kraja godine u Bukureštu će se održati novi sastanak zakonodavnih tijela dvije zemlje. Prema mišljenju lokalnih analitičara, napetost u odnosima sa Ruskom Federacijom zbog sukoba u Ukrajini doprinosi zbližavanju Kišinjeva i Bukurešta.

Rumunija je 1918. godine poslala trupe na teritoriju Moldavije, povlačeći granicu duž rijeke Dnjestar (isključujući teritoriju današnjeg Pridnjestrovlja). Savjet teritorije, stvoren u Kišinjevu, glasao je za ujedinjenje sa susjednom državom. Od juna 1940. godine teritorija moderne Moldavije nije u sastavu Rumunije. Na teritoriji obje zemlje postoje pristalice ideje "unionizma", odnosno ujedinjenja Rumunije i Moldavije eliminisanjem ove druge kao posebne države, prenijela je RIA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...