BURNO U SARAJEVU: Zastupnički dom o Odluci o imenovanju Vlade FBiH, Čavalić sve nade polaže u...

Bošković dodaje da je danas posljednji dan za imenovanje Vlade FBiH.

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2023  

  • 6

Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatra Informaciju o Odluci o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Sjednica je zakazana da bi se ispoštovao Ustavom FBiH zagrantovan rok za formiranje Vlade FBiH, koji ističe danas.

- Sukladno ustavnim rokovima i onome što smo dobili od rukovodstva Federacije BiH stvorili su se preduvjeti da se sazove sjednice Zastupničkog doma. Na dnevnom redu je jedna točka, a razmatrat će se onaj materijal koji smo dobili od rukovodstva FBiH, u njemu je dopis od predsjedateljice Federacije Lidije Bradare s kojim nas upoznaje sa onim što je urađeno. Također tu i je i Odluka o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH. Uz tu Odluku došla je i suglasnost od dopredsjednika FBiH Igora Stojanovića i odgovor dopredsjednika Refika Lende da on nije dao suglasnost na navedenu Odluku - izjavio je potpredsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bošković nakon Kolegija. 

Dodaje da je danas posljednji dan za imenovanje Vlade FBiH.

- Zastupnički dom kao zadnja instanca u toj karici je bio obavezan i dužan po Ustavu FBiH da sazove ovu sjednicu i razgovaraćemo o onome što smo dobili na način kako svatko od zastupnika vidi trenutnu situaciju u Federaciji BiH – istakao je Bošković.

Članovi Kolegija istakli su da se i danas prije 14 sati može desiti neka situacija, pa da potpredsjednik FBiH Refik Lendo ipak da svoj potpis na Odluku o imenovanju Vlade FBiH.

- Dakle, prestaje zakonski rok za imenovanje Vlade i sutra Predstavnički dom ostavlja sve opcije otvorenim. Eventualno, možda nas sutra dočeka prije te sjednice i treći potpis na navedenu Odluku. Zbog toga održavamo ovu sjednicu. Ako ne dobijemo taj treći potpis, možemo samo raspravljati o Informaciji i donijeti u vezi toga zaključke - poručio je jučer predsjednik Kluba Stranke za BiH Admir Čavalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...