NEČUVENO: Milorad Dodik ide do kraja, evo šta se krije iza iseljavanja UIO iz zgrade u Banjoj Luci…

Također, neopaženo je prošla i informacija da je Upravi budžetom za 2023. godinu odobreno 39,5 miliona za nabavku i izgradnju novih objekata.

  • Mini market

  • 11. Apr. 2023  

  • 5

Vlada Republike Srpske uputila je pismo Upravi za indirektno oporezivanje BiH u kojem traži da se iseli iz njenih prostorija u ulici Bana Lazarevića u Banjaluci, da bi u njih mogla „smjestiti institucije vlasti u RS-u“.

U dopisu Vlada Republike Srpske tvrdi da želi trajno da riješi problem smještaja Uprave za indirektno oporezivanje, jer će ih "na taj način natjerati da se pokrene procedura kupovine nove zgrade".  

Iz Uprave, za BN je potvrđeno da je dopis Vlade Srpske stigao te da će na njega odgovoriti kada zvanično dobiju budžet BiH za ovu godinu koji je nedavno usvojen.

"U dopisu stoji da bi Uprava trebala napustiti prostorije sjedišta jer je to neophodno institucijama RS u protivnom ići će  se u sklapanje ugovora u smislu najma ovih prostora i plaćanja najma. Oko 70 miliona maraka u ovom trenutku uprava ima za kupovinu objekta ali će se u narednom periodu ići u pravcu raspisisvanja javnog oglasa i provođenja zakonske procedure“, kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Iako Uprava traži novu zgradu od 2007. zanimljivo je da do danas nije bilo adekvatne ponude. Na posljednjem javnom oglasu 2021.godine, kao jedini ponuđač javila se firma Grand Trade u vlasništvu Mile Radišića, koji se spominje kao kum Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

"Milorad Dodik kontroliše Grand Trade i da će on imati najviše interesa od te prodaje basnoslovnih 100 miliona. Mi smo do sada velikim pritiskom spriječli da se zgrada proda Dodikovom kumu ali oni ne odustaju i čekaju pogodan trenutak i vjerovatno će sada sa promjenom vlasti ucjenama i političkom trgovinom Milorad Dodik natjerati svoje koalicione partnere već ima podršku HDZ da se kupi zgrada i da stavi u džep 100 miliona“, smatra Nebojša Vukanović, šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red u NSRS.

Zbog toga se u javnosti spekulira da se, dopisom Vlade o iseljenju, pokušava natjerati Uprava da kupi zgradu Mile Radišića, koja košta oko 100 miliona maraka koliki je i okvirni budžet Uprave za novu zgradu.

"Očigledno Vladi Srpske treba taj prostor, šta će oni s tim raditi, imamo zaključak iz decembra gdje se govori o formiranju Uprave za indirektno oporezivanje RS možda će taj posao biti usmjeren ka toj instituciji“, ističe Mira Pekić, zastupnica PDP-a u Predstavničkom domu Parlametna BiH.

Također, neopaženo je prošla i informacija da je Upravi budžetom za 2023. godinu odobreno 39,5 miliona za nabavku i izgradnju novih objekata. Ono što je još zanimljivo je i to da bi proceduru kupovine nove zgrade trebao da završi novi direktor Uprave, a jedan od glavnih kandidata je ministar finansija i trezora BiH i bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...