POGORŠANI ODNOSI SAD-a I MAĐARSKE: Uvedene sankcije banci u Budimpešti

U razgovoru s novinarima u Budimpešti u srijedu poslijepodne, američki ambasador u Mađarskoj David Pressman rekao je da je Washington opetovano podijelio informacije s mađarskim kolegama o tome kako bi Rusija mogla upotrijebiti banku za širenje svog utjecaja – ali bezuspješno.

  • Svijet

  • 12. Apr. 2023  

  • 1

Sjedinjene Američke Države u srijedu su uvele sankcije banci sa sjedištem u Mađarskoj povezanoj s Rusijom, spuštajući odnose Mađarske s Washingtonom na još niži nivo. U izjavi za medije, američki ambasador u Budimpešti upozorio je kako prisustvo ove banke omogućava Rusiji da širi utjecaj kako u srednjoj Europi tako i na Zapadnom Balkanu.

Ministarstvo financija SAD-a objavilo je kazne, koje će biti usmjerene na Međunarodnu investicijsku banku (IIB), kontroverznu instituciju sa sjedištem u Budimpešti i vezama s Ruskom Federacijom. Prisutnost banke u Mađarskoj izazvala je negodovanje zapadnih zvaničnika, koji strahuju da bi se mogla koristiti za ruske obavještajne operacije unutar Europe, prenosi Politico.

U razgovoru s novinarima u Budimpešti u srijedu poslijepodne, američki ambasador u Mađarskoj David Pressman rekao je da je Washington opetovano podijelio informacije s mađarskim kolegama o tome kako bi Rusija mogla upotrijebiti banku za širenje svog utjecaja – ali bezuspješno.

“Za razliku od drugih NATO saveznika koji su prethodno bili povezani s ovim ruskim entitetom, Mađarska je odbacila zabrinutost vlade Sjedinjenih Država u vezi s rizicima koje njezina daljnja prisutnost predstavlja za alijansu”, kazao je ambasador.

IIB je izvorno osnovan 1970. kako bi poticao trgovinu unutar sovjetskog bloka i preselio je svoje sjedište iz Moskve u Budimpeštu 2019. uprkos zabrinutosti mađarskih saveznika.

“Zabrinuti smo zbog stalne želje mađarskih čelnika da prošire i prodube veze s Ruskom Federacijom”, naglasio je Pressman.

Uz šire sankcije IIB-a, SAD će također kazniti tri osobe povezane s vodstvom banke — bivšeg predsjednika uprave Nikolaya Kosova, ruskog državljanina, i dvojicu sadašnjih visokih dužnosnika uprave, Imrea Laszlóczkog, Mađara, i Georgija Potapova, Rusa.

Iako je Mađarska članica i NATO-a i EU, američki su dužnosnici tokom proteklih decenija izrazili rastuću zabrinutost zbog poteza mađarskog premijera Viktora Orbána da centralizira vlast i izgradi bliže veze u s Moskvom i Pekingom.

Ali odnos se značajno pogoršao od početka ruske invazije na Ukrajinu punog opsega.

Osobe bliske Orbánu promovirale su antiameričke narative u ruskom stilu, što je izazvalo bijes zapadnih partnera.

Za razliku od većine svojih NATO saveznika, Budimpešta je zadržala odnos s Kremljom, a mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó čak je ranije ove sedmice otputovao u Moskvu na razgovore o isporukama plina, naknadama za tranzit nafte i tekućem projektu nuklearne elektrane. Tekuća kampanja u medijima pod kontrolom mađarske vlade usmjerena na Pressmana, američkog ambasadora, dodatno je zategla odnose.

Osim toga, Mađarska, zajedno s Turskom, još uvijek blokira kandidaturu Švedske za NATO, što je odluka koja je iziritirala i zbunila mnoge saveznike.

Pressman je inzistirao na tome da SAD ne želi da njihove veze s Mađarskom prekinu.

“Investirani smo u ovaj odnos jer nam je stalo do Mađarske”, rekao je.

Ipak, s IIB-om, američka vlada je rekla da Mađarska u biti dopušta Rusiji da ispruži svoju ruku u Europu.

“Prisutnost IIB-a u Budimpešti omogućuje Rusiji da poveća svoju obavještajnu prisutnost u Europi, otvara vrata za loše utjecaje Kremlja u srednjoj Europi i na Zapadnom Balkanu, te bi mogla poslužiti kao mehanizam za korupciju i nezakonito financiranje, uključujući kršenje sankcija“, navodi se u saopštenju Ministarstva financija SAD-a.

Ovo nije prvi put da je SAD sankcionirao osobe povezane s Orbánom, budući da su optužbe o raširenoj korupciji na visokom nivou u Mađarskoj dugo zabrinjavale Washington. Amerika je 2014. zabranila ulazak u SAD nekolicini mađarskih državljana, uključujući i tadašnjeg šefa porezne uprave te zemlje.

Washington je također ranije sankcionirao pojedince u Bugarskoj, drugoj saveznici NATO-a i članici EU, a uslijedile su i daljnje sankcije protiv bugarskih elita ranije ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...