VELIKI PROTEST PROTIV ORBANA U BUDIMPEŠTI: Pokreću li influenseri i mladi revoluciju u Mađarskoj?

Dvije političarke odstupile su zbog pomilovanja bivšeg zamjenika ravnatelja dječjeg doma koji je pomogao prikriti ravnateljevo seksualno zlostavljanje djece. Slučaj je i dalje glavna tema medija.

  • Evropa

  • 16. Feb. 2024  

  • 0

Deseci hiljada Mađara danas su izašli na ulice Budimpešte kako bi protestvovali zbog slučaja prikrivanja seksualnog zlostavljanja zbog kojeg je predsjednica Katalin Novak iz stranke Fidesz nakon bijesa javnosti odstupila s dužnosti.

Premijer Viktor Orban i njegova konzervativna stranka Fidesz, na vlasti od 2010. godine, pokušavaju ublažiti skandal koji je izbio prošle sedmice, a zbog kojeg su s funkcije već odstupile dvije Orbanove saveznice, predsjednica Novak i ministrica pravosuđa Judit Varga.

Dvije političarke odstupile su zbog pomilovanja bivšeg zamjenika ravnatelja dječjeg doma koji je pomogao prikriti ravnateljevo seksualno zlostavljanje djece. Slučaj je i dalje glavna tema medija.

Na proteste pozvalo devetero influencera

Iako nezadovoljstvo javnosti ne predstavlja prijetnju Orbanovoj vladavini, s idućim parlamentarnim izborima tek 2026., ono se događa uoči izbora za Europski parlament u lipnju na kojem se Fidesz nada s drugim konzervativnim strankama ponovno steći glas u odlučivanju na europskoj razini.

Na protest u središtu Budimpešte pozvalo je devetero influencera, među njima i iznimno popularan pjevač Azahriah, piše Reuters. Deseci hiljada prosvjednika, među njima velik broj mladih, stigli su na Trg heroja.

“Ova vlada je puna laži i licemjerja”

“Dosta nam je. Potrebna nam je promjena, ova vlada je puna laži i licemjerja”, rekao je 64-godišnji Jozsef Molnar. On je kazao da je posljednji put protestvovao 1989. godine, u vrijeme pada komunizma, a na skup u petak stigao je i njegov 19-godišnji sin.

“Ovdje smo radi budućnosti, radi naših unuka.”

Motivi pomilovanja ostaju nejasni. Orbanov Fidesz pokušao je vratiti narativ u svoju korist, kazavši da njihove greške donose posljedice, za razliku od grešaka opozicije.

Orbanov šef ureda Gergely Gulyas ranije u petak rekao je da su predsjednica i ministrica pravosuđa preuzele odgovornost za taj incident te da vlada to pitanje smatra zatvorenim. Dodao je da je važno “gledati u budućnost” te da će vlada raditi na jačanju mjera za zaštitu djece.

Organizatori protesta na društvenim mrežama pitali su “koliko je još sličnih slučajeva o kojima se ne zna, koji su bili zataškani”.

“Neovisno o političkim stranama vjerujemo da je važno da ustanemo radi podrške zaštiti žrtava zlostavljanja, transparentnosti, ljudskog dostojanstva i iskrenog javnog dijaloga”, stoji u njihovoj objavi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...