DODIKOVE BLJUVOTINE I LAŽI U BUDIMPEŠTI: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

  • Politika

  • 02. Okt. 2023  02. Okt. 2023

  • 11

U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija "Srpski dani", ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika.

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Dodik je tokom obraćanja prisutnima kazao da se kultura jako važna za jedan narod.

- Narod koji ne njeguje svoju kulturu nema budućnost. A mi širimo svoju kulturu. Očuvali smo identitet i kulturu i u najtežim vremenima, poručio je Dodik, te dodao da je Srpska pravoslavna crkva sačuvala identitet srpskog naroda.

On je rekao da je posljednji rat napravio najveću štetu Srbima, jer u brojnim državama sada nemaju ni status nacionalne manjine, ukazavši na težak status Srba u Hrvatskoj.

- Srbi su u Federaciji BiH izloženi pritisku i problemima. Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima. Sada pokušavaju svu krivicu da svale na Srbe, kazao je Dodik, „zaboravljajući“ da je upravo ratni zločinac Momčilo Krajišnik, jedan od čelnika RS-a, uputio poziv sarajevskim Srbima da napuste grad.

-I danas na priči o visokom predstavniku Nijemci šalju svog čovjeka, koji je umislio da može nametati zakone iako nema legitimitet, ni odluku Savjeta bezbjednosti, a već nameće zakone i pokušava progoniti one koji ne poštuju njegove odluke.

Danas Srbi imaju dvije srpske države – Srbiju i Republiku Srpsku. Prisutni smo u brojnim drugim državama i želim da zahvalim i predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu. Njegova saradnja sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorila je put za najbolju i istorijsku saradnju Srba i Mađara, kazao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...