PRESLAGIVANJA U KATOLIČKOJ CRKVI: Novi nadbiskup rodom ih Hercegovine ima jasan stav, slijedi li obračun sa Međugorjem…

Veliku pozornost izazvao je 2020. kada je na misi u Solinu propovijedao o Hrvatima koji se hvale kako poštuju obitelj, ali se ne ponašaju tako.

  • Društvo

  • 18. Apr. 2023  

  • 2

Nisu česta iznenađenja u Crkvi, ali jedno se dogodilo ovaj vikend. Nakon četvrt stoljeća Josip Bozanić više neće vladati Katoličkom crkvom u Hrvatskoj. Kraj je jedne ere, Bozanić ide u mirovinu, novi je nadbiskup Dražen Kutleša. A on slovi kao čovjek blizak papi Franji i njegovom putu reforme. Poznato je da je svojedobno napisao knjigu u kojoj propituje istinitost Gospinih ukazanja u Međugorju pa sada neki tumače da bi se nadbiskup rodom iz Hercegovine mogao obračunati s hercegovačkim svetištem. Kakve promjene čekaju Crkvu, ako ikakve?

Je li stiglo vrijeme za rekonstrukciju Crkve? Nakon odlaska Josipa Bozanića s čela zagrebačke nadbiskupije svi se pitaju koji su planovi nasljednika Dražena Kutleše?

"Sasvim je sigurno da ćemo imati jednu suvremeniju politiku, ali bez većih promjena, barem u početku", kazao je za RTL bivši veleposlanik Jugoslavije i Hrvatske u Vatikanu Ivica Maštruko.

Veliku pozornost izazvao je 2020. kada je na misi u Solinu propovijedao o Hrvatima koji se hvale kako poštuju obitelj, ali se ne ponašaju tako. Lani je zamjerio i cirkus Božića: Orašar je super lik, ali ne može zamijeniti jaslice - rekao je tada. S besprijekornom biografijom, slovi za papinog čovjeka.

"Vatikan je ponovno ignorirao svećenike u zagrebačkoj nadbiskupiji. Oni po drugi puta dobivaju čovjeka izvana, kao da u biskupiji u Zagrebu nema kvalitetnog kadra, a ima ih", kazao je teolog Dalibor Milas.

Zanimljivo je da je pripremio monografiju Ogledalo pravde o ukazanjima i porukama u Međugorju, po nalogu tadašnjeg mostarskog biskupa Ratka Perića. On u zaključku piše da ne rade u skladu s crkvenim stavom oni propovjednici koji s oltara, o tim fenomenima govore kao o priznatim autentičnim ukazanjima.

"Što se tiče odnosa prema Međugorju, tu će biti malih problema među vjernicima zato jer je Kutleša sljedbenik stava Svetog Oca, odnosno pape, a to je da u Međugorju nije bilo ukazanja", rekao je Maštruko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...