SUĐENJE SUSPENDOVANOM TUŽIOCU BOŽI MIHAJLOVIĆU: "Praksa potpisivanja akata za druge tužioce"

Diana Kajmaković je izjavila da je 2010. radila u Državnom tužilaštvu na mjestu tužiteljice pri Odjelu za organizovani kriminal, čiji je šef bio Mihajlović. Ispričala je da je to bio period kada odlaze strani tužioci i kada je bio aktuelan predmet “Turković“.

  • Vijesti

  • 26. Apr. 2023  

  • 1

Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je izjavila da je praksa bila da tužioci potpisuju akte za kolege kada su odsutni, te da je potpisivala dokumente i za optuženog, piše Detektor.ba

Diana Kajmaković je izjavila da je 2010. radila u Državnom tužilaštvu na mjestu tužiteljice pri Odjelu za organizovani kriminal, čiji je šef bio Mihajlović. Ispričala je da je to bio period kada odlaze strani tužioci i kada je bio aktuelan predmet “Turković“.

Tada su tužioci potpisivali akte jedni za druge, navela je ona, a potom su govorili jedni drugima šta su potpisali. Dodala je da je i za Mihajlovića potpisivala akte, a nakon što joj je Tužilaštvo predočilo dokument iz novembra 2010., potvrdila je da se radi o njenom potpisu te kazala da se sjeća toga dana – kada joj je prišla Sadina Beridan i zamolila je da potpiše akt.

“Možete naći desetine potpisa mojih i obrnuto, jer ne možete vi čekati nekoga da dođe s terena“, izjavila je Kajmaković te opisala Beridan kao urednu i odgovornu osobu koja je imala profesionalan odnos s Mihajlovićem.

Ona se prisjetila kada joj je tužilac Oleg Čavka jedne prilike rekao da mu u nekom predmetu nedostaje određena svota novca, te ponovila da su akte svi potpisivali za svakoga, ali da se njoj nikada nije desilo da novac nestane.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Kajmaković je kazala da vjeruje da je Mihajlovića obavijestila o potpisivanju akta, ali i dodala da ostavlja mogućnost da nije jer se radilo o specifičnom danu.

Mihajlović je svjedokinji predočio akt iz 2010. koji je, prema njegovim riječima, toga dana uslijedio ujutro, te iznio tvrdnju da ovaj dokument potvrđuje da dokazi nisu bili u njegovoj kancelariji i da ga Kajmaković nije obavijestila o potpisivanju.

Na upit sudije Denisa Kurtovića, Kajmaković je izjavila da je praksa bila da se akti potpisuju za druge tužioce kolege kada su odsutni.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 KM.

Njemu je prvobitno suđeno pred Državnim sudom, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Suđenje se nastavlja 17. maja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...